Soutěž s projektem eBezpečnost má vítěze

obrazek
20. prosince 2011 08:55, aktualizováno 07. února 2012 09:08,

Plzeň 19.12.2011 – Hejtman Milan Chovanec dnes gratuloval vítězům soutěže s projektem eBezpečnost. Přes 300 soutěžících vyplnilo správně vědomostní kvíz na webových stránkách projektu a dvě vylosované výherkyně získaly iPad a drobné dárky. Projekt eBezpečnost se zaměřuje na bezpečnou komunikaci dětí a mládeže na internetu. 

V květnu letošního roku byla vyhlášena soutěž – interaktivní kvíz s tématikou internetové bezpečnosti, jejímž cílem bylo upozornit na problematiku a zároveň preventivně zapůsobit v oblasti prevence rizikového chování dětí a mládeže na internetu.

S nezadržitelným vývojem internetové komunikace vzrůstá i její nebezpečí a nástrahy, kterými jsou ohroženy zejména děti a mládež. Prevence v jakékoli formě a nalezení řešení této problematiky je velmi důležité, proto vedení Plzeňského kraje podpořilo i vznik tohoto projektu, který oslovuje děti, rodiče i učitele. Jde nám o ochranu a bezpečí našich dětí, “ uvedl hejtman Milan Chovanec

Vítězky Martina Kůsová a Veronika Babničová odpověděly správně na všechny otázky soutěžního kvízu, jako například „Přibližně kolik facebookových profilů na celém světě je falešných nebo obsahuje lživé informace?“ aj. Podmínkou pro získání hlavní ceny soutěže bylo, kromě správných odpovědí na všech 20 otázek, studovat ZŠ nebo SŠ a bydlet nebo studovat na území Plzeňského kraje. V některých školách vyplnily děti test v hodinách informatiky. 

eBezpečnost je dílčím projektem dlouhodobého projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj. Je určen učitelům a všem školským výchovným pracovníkům, rodičům a především pak dětem a mládeži, kteří se často stávají oběťmi kyberšikany, sexuálního obtěžování a mnoha dalších protiprávních činů páchaných prostřednictvím informačních a komunikačních technologií. 

Do projektu eBezpečnost se během jeho ročního fungování zapojilo již 150 škol z celkového počtu cca 300 základních a středních škol v kraji. Ve spolupráci s Pedagogicko – psychologickou poradnou Plzeň, projektem Kápézet a Střediskem služeb školám Plzeň se podařilo proškolit kolem tisíce učitelů,“ uvedl koordinátor projektu Plzeňský kraj –bezpečný kraj Zdeněk Weber.

Proškolení učitelé šíří informace mezi žáky, studenty a jejich rodiče. Těm rozdávají informační letáky, které obsahují „rodičovské desatero“, neboli doporučení pravidel bezpečného užívání internetu, která mohou zavést s dětmi doma.

Projekt eBezpečnost bude pokračovat i v následujícím období. Plánuje se jeho rozšíření na seniory.

Výherkyně Martina Kůsová, Veronika Babničová s (zleva) vedoucím odboru informatiky Václavem Koudelem, hejtmanem Milanem Chovancem a ředitelem krajského úřadu Jiřím Leščinským

Milan Chovanec předává ocenění Martině Kůsové

společné setkání v zasedací místnosti krajského úřadu