Soutěž v psaní na klávesnici PC má svého vítěze, o němž rozhodl až rozstřel

obrazek
11. března 2013 11:45, aktualizováno 10:45, Mgr. René Zeithaml

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední zdravotnická škola v Domažlicích pořádala 8. března 2013 talentovou soutěž v psaní na klávesnici PC. Zvítězit mohl jen ten, kdo měl hbité prsty, rychlé reakce a pevné soustředění

Soutěž určená pro žáky základních škol se konala již popáté. Letošní ročník měl však poprvé přesah do celého Plzeňského kraje. Dorazili i školáci z německého Furthu im Wald. Soutěže se zúčastnilo 50 žáků z 13 škol.

Školy se do naší soutěže zapojují čím dál více a účastní se i žáci už od sedmé třídy," poznamenala ředitelka domažlické obchodní akademie Věra Prantlová.

Po dobu půl hodiny se padesátka žáků snažila psát všemi deseti co nejrychleji a nejpřesněji. Vítězem se stal Pavel Bureš z kolovečské základní školy. Umístil se shodně s Jakubem Ošmerou z poběžovické školy, kterého však následně porazil v pětiminutovém rozstřelu. Třetí skončila Aneta Berková z domažlické školy Msgre B. Staška. „Vůbec jsem nečekal, že bych mohl vyhrát," prohlásil vítěz Pavel Bureš, „Byl jsem celou dobu strašně nervózní." V soutěži družstev zvítězila Základní škola Koloveč, druhá se umístila ZŠ Kozojedy a třetí ZŠ Mrákov.

Vítěz Pavel Bureš získal jako hlavní cenu mobilní telefon, pro kolovečskou školu byla hlavní cenou tiskárna a letos poprvé také putovní pohár.

Hostem soutěže byla komisařka Národního ústavu pro vzdělávání Marie Kubalíková, patronát nad soutěží v letošním roce převzal náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček. „To, že tady v Domažlicích vzniká taková tradice, která si postupně získává i nějaké renomé a popularitu, je určitě pozitivní věc," prohlásil Jiří Struček. „Psaní na klávesnici dnes používá každý. Není téměř žádný obor činnosti, kde by se nepoužívalo. Já sám mám z psaní na klávesnici státní zkoušku," poznamenal.

Chybět nemohli ani manželé Zaviačičovi. Jaroslav Zaviačič je autorem systému ZAV (psaní všemi deseti), podle kterého se učí psaní na klávesnici desetitisíce dětí v celé Evropě. Jeho žena Helena je několikanásobnou mistryní světa v psaní na klávesnici PC a své umění po skončení soutěže předvedla školákům v působivé exhibici.