Soutěže Zlatý erb a Junior Erb vrcholí

obrazek
13. března 2015 13:39, aktualizováno 17. března 2015 08:41, Mgr. René Zeithaml

Už v pondělí 23. března 2015 se na slavnostním ceremoniálu na Krajském úřadě Plzeňského kraje dozvíme vítěze všech kategorií 17. ročníku soutěže Zlatý erb a v Plzeňském kraji 3. ročníku soutěže Junior Erb. Kategorie hodnotí porota jmenovaná Radou Plzeňského kraje.

Získat Zlatý erb mohou obce a města s nejlepšími oficiálními internetovými stránkami a elektronickou službou.
Stejně jako v předchozích letech probíhá soutěž i v letošním 17. ročníku dvoustupňově, tj. nejprve se uskuteční krajská kola pod patronací jednotlivých krajských úřadů, ze kterých poté vzejdou soutěžící celostátního kola. To vyvrcholí slavnostním předáním cen na konferenci ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě), která se uskuteční 13. a 14. dubna 2015 v Hradci Králové.
Některé kraje chystají v rámci svého kola specifické kategorie - například Plzeňský kraj ocení nejlepší weby zřizovaných organizací, Jihomoravský kraj a Kraj Vysočina ocení nejlepší webové stránky dobrovolných hasičů a Kraj Vysočina navíc i nejlepší weby školských zařízení.
Letos v Plzeňském kraji soutěžilo v kategorii "Nejlepší webové stránky města" 8 měst, v kategorii "Nejlepší webové stránky obcí" 10 obcí a "Nejlepší elektronická služba" měla 4 soutěžící.
Kromě těchto tří kategorií bude jako v jiných letech vyhlášena i Cena veřejnosti. Ta se uděluje na základě počtu zaslaných hlasů uživatelů webových stránek vztažených na jednoho obyvatele obce.
V roce 2014 v kategorii "Nejlepší webové stránky města" soutěžilo 5 měst, v kategorii "Nejlepší webové stránky obcí" to bylo 11 obcí a "Nejlepší elektronická služba" měla 6 soutěžících. V roce 2013 soutěžilo v kategorii "Nejlepší webové stránky města" soutěžilo 3 města, v kategorii "Nejlepší webové stránky obcí" 6 obcí a "Nejlepší elektronická služba" měla 3 soutěžící.

Letos byla poprvé vyhlášena Cena hejtmana Plzeňského kraje za nejlepší webové stránky příspěvkové organizace.
Smysl soutěže spočívá nejen ve vlastním srovnání webů zřizovaných organizací, ale poskytuje také jejich webmasterům a provozovatelům užitečné informace a hodnocení pro další zlepšování.
Přihlášena může být webová stránka příspěvkové organizace zřízené Plzeňským krajem i organizace zřízené obcí.
Do prvního ročníku soutěže se přihlásilo 14 zřizovaných organizací a to ve stejném poměru zřizované organizace Plzeňského kraje i zřizované organizace obcí kraje.

Soutěž Junior Erb, která se letos koná po osmé, v Plzeňském kraji potřetí, je určena mladým lidem do 18 let, kteří vytváří vlastní webové stránky a internetové projekty pro města, obce, regiony, turistická místa, školy, veřejnou správu a subjekty podílející se na společenském životě samospráv, případně pro školní týmy, které již zmíněné projekty tvoří v rámci školní práce. Přihlášeny mohou být i projekty, které mají určitý vztah k webovým stránkám úřadů měst, obcí či krajů a mohou rozšířit jejich funkčnost či spektrum služeb.
Vítězové soutěže budou oceněni na konferenci Junior Internet a zároveň na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS)/ Visegrad Four for Developing Information Society (V4DIS). Na konferenci se každoročně schází okolo 2.500 zástupců z řad vrcholových politiků, zástupců státních orgánů, starostů měst a obcí, manažerů a odborníků z firem z oblasti informačních technologií a další.
Letos se v Plzeňském kraji do Junior Erbu přihlásilo 5 soutěžících - stránky osvětové retro divadlo OREL Kasejovice, stránky 33. Mateřské školky, Krásy Holýšova, školní park Arboretum Domažlice, stránky věnující se Československým pilotům ve službách RAF za druhé světové války Esa v exilu. Weby jsou opět velmi zajímavé.
Pro srovnání v loňském roce bylo přihlášeno devět a v roce 2013 tři soutěžící.

Vyhlášení vítězů a předání cen hejtmanem Plzeňského kraje proběhne na slavnostním ceremoniálu v pondělí 23. března 2015 od 14:00 hodin v sále Zastupitelstva Plzeňského kraje.