Společné jednání členů Rady Plzeňského kraje se členy Rady města Plzně

obrazek
29. února 2012 18:53, aktualizováno 13. března 2012 11:36,

Představitelé kraje a města si vyměnili informace o tom, jak probíhá výběrové řízení na firmy, které by měli postavit 1. etapu západního okruhu a přemostění Jateční. Pokud vše půjde dle předpokládaného harmonogramu, budou obě stavby zahájeny do konce první poloviny tohoto roku. Řešil se také postup při výstavbě druhé etapy Západního okruhu. Zde bude město postupovat společně s krajem a hledat řešení výhodné, realizovatelné  a aby jej bylo možné ufinancovat.

Dalšími tématy jednání byly: Projekt Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK 2015)a jeho společná podpora, založení  Poradny při finanční tísni, možnou spolupráci města Plzně a kraje při organizaci Her letní olympiády dětí a mládeže, které by se mohly v roce 2015 konat v Plzeňském kraji nebo spolupráce při provozu a výstavbě optických datových sítí.

Plzeňský kraj podpoří finančně i spoluprací svých organizací projekty Plzně, která bude v roce 2015 Evropským hlavním městem kultury (EHMK). Už letos hejtmanství v rozpočtu vyčlenilo na granty deset milionů korun na kulturní akce, které korespondují s koncepcí a požadavky na počiny zapojené do projektu EHMK.

„Instituce včetně o.p.s, kterou zřídilo město, budou moci tyto finance nárokovat, žádat a účelně použít. V dalších letech se tato podpora bude zvyšovat, kraj musí přistoupit k podpoře tohoto projektu z jednoho prostého důvodu-zvítězíme společně s městem,-určitě nechceme, aby tento projekt byl neúspěšný a chceme mu pomoci,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec k podpoře projektu Evropské hlavní město kultury 2015.

Přestože titul získala Plzeň, měl by pocítit očekávaný příliv turistů celý region.

„Projekt Západočeské baroko je jedním z důležitých projektů, který s EHMK 2015 souvisí. Jedná se o zmapování barokní tvorby v různých oblastech, které jsou na území Plzeňského kraje zejména s důrazem na architekturu. Jsou tu skutečné barokní skvosty, jako je Mariánská Týnice, klášter Plasy a podobně. Tento komplexní projekt by byl určitou obdobou Západočeské gotiky z poloviny 90.tých let; komplexní výstavní projekt, doprovázen kvalitním katalogem s vědeckým zpracováním. A to je projekt, který jsou schopny zajistit pouze kulturní organizace zřizované Plzeňským krajem, tedy Západočeská galerie, Západočeské muzeum i další jejich zařízení a to je jeden z důležitých vkladů kraje v rámci EHMK, “dodává primátor města Plzně Martin Baxa.

členové Rady Plzeňského kraje