Společnost Steelcase otevřela pokročilé výrobní centrum u Stříbra

obrazek
22. ledna 2015 15:22, aktualizováno 14:22, Mgr. René Zeithaml

Americká společnost Steelcase, největší výrobce kancelářského nábytku na světě, oficiálně otevřela 20. ledna 2015 svůj nový závod v Panattoni Logistics Parku v Ostrově na Tachovsku, do něhož investovala zhruba 600 milionů korun. Od loňského října, kdy zahájila výrobu, zaměstnala přes 150 lidí a jejich počet se do konce roku zdvojnásobí. Firma by mohla mít výhledově až 1.000 zaměstnanců.

Myslíme si, že tohle je další krok k tomu, aby nezaměstnanost na Tachovsku nebyla tak vysoká, jako v minulosti, kdy se přibližovala téměř 13 procentům," uvedl na slavnostním zahájení náměstek hejtmana Ivo Grüner. V prosinci letošního roku byla nezaměstnanost na Tachovsku 7,3%.

Východní Evropa je pro nás strategický trh a náš závod ve Stříbře představuje pro naše dlouhodobé růstové plány v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky (regionu EMEA) vysoký potenciál. Společnost Steelcase podporuje přední organizace na celém světě a tento krok dokazuje náš globální dosah i závazky v tomto regionu," uvedl globální prezident a generální ředitel Steelcase Jim Keane.

Musíme vyvážet do celé střední Evropy, takže při volbě nové lokality byla naší nejdůležitější podmínkou vynikající infrastruktura. Zároveň jsme potřebovali spolehlivé a kvalifikované pracovníky. To vše jsme ve Stříbře našli. Celková investice do tohoto zařízení je přibližně 25 milionů dolarů," vyjmenovává Keane některé důvody, proč si společnost jako svou základnu v regionu zvolila právě Stříbro.

Závod ve Stříbře je modelový a tvoří důležitou součást výrobní sítě společnosti Steelcase v regionu EMEA i na celém světě. Na jeho příkladu chce společnost předvádět nejlepší praxi pro své ostatní závody. Jeho hlavním úkolem bude výroba melaminových kontejnerů pro trh v regionu.

Do Ostrova u Stříbra se postupně přesouvá celá výroba z německého závodu v Durlangenu, který se do konce roku uzavře," řekl viceprezident Pierre Blesch. Přesun výroby bude podle manažera kvality Svatopluka Soukupa postupný v osmi vlnách; zatím se uskutečnily dvě. „Výroba v novém českém závodě bude rychlejší, kvalitnější a efektivnější než v Durlangenu," upřesňuje Blesch. Výrobní kapacita už je nyní vyšší. Z Ostrova odjíždějí dva kamiony se skříňkami denně, do konce roku jich bude dvacet.

Společnost Steelcase působí ve střední Evropě už od začátku 90. let minulého století, a sice prostřednictvím zavedených dealerů v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Fotogalerie: