Spolupráce s Dolním Bavorskem úspěšně pokračuje

obrazek
28. listopadu 2012 09:19, aktualizováno 07. února 2013 22:21, Mgr. René Zeithaml

Ve dnech 22. a 23. listopadu 2012 se v Hrádku u Sušice po půl roce sešli odborníci a představitelé Plzeňského kraje a Dolního Bavorska.

Druhé zasedání třech pracovních skupin v rámci projektu „Přeshraniční spolupráce Plzeňský kraj – Dolní Bavorsko" se konalo ve čtvrtek 22. listopadu a svým obsahem navazovalo na výstupy z prvního zasedání, které proběhlo 4. dubna 2012 v bavorském Regenu.


Slavnostní zahájení jednání pracovních skupin

Pracovní skupina Regionální rozvoj, doprava a infrastruktura diskutovala o připravované Strategii rozvoje Plzeňského kraje v programovém období 2014 – 2020, o silniční dopravě na území Plzeňského kraje, o společné přeshraniční železniční dopravě a o Bavorském spolkovém plánu komunikací pro rok 2015. Okrajově se členové této pracovní skupiny zabývali rovněž problematikou větrné energie v Dolním Bavorsku a broadband technologií LTE (vysokorychlostní internet v mobilních sítích).

Pracovní skupina Hospodářství a turismus tentokrát jednala ve dvou podskupinách. Odborníci z oblasti hospodářství se zabývali rozvojovými prioritami Plzeňského kraje v programovém období 2014 – 2020 a nastavením užší spolupráce podniků a univerzit z obou regionů v oblasti inovací. K tomuto tématu by mělo být na jaře 2013 uspořádáno společné symposium v Dolním Bavorsku. V oblasti turismu byl podrobně představen projekt Eurovelo 13 – Stezka železné opony, která prochází oběma regiony, jenž v současné době spolupracují na společném značení. Německé straně byla zároveň nabídnuta možnost zapůjčení putovní výstavy Češi a Němci ve 20. století ve stínu dvou totalitních režimů, kterou společně připravilo Muzeum a galerie severního Plzeňska a Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.


Pracovní skupina Hospodářství a turismus

Na jednání pracovní skupiny Školy a další vzdělávání byli přizváni zástupci českého středoškolského vzdělávání (SOU stavební Plzeň, SOU Domažlice a Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy). Výsledkem jednání všech zainteresovaných stran bylo nastavení spolupráce mezi jednotlivými školami na území obou regionů, a to nejen v oblasti vzdělávání, ale také i v oblasti sportu.


Česko-bavorská delegace, Hrádek u Sušice

V pátek 23. listopadu 2012 pokračoval program v Hrádku u Sušice jednáním politiků a dalších představitelů Plzeňského kraje a Dolního Bavorska. Následně česko-bavorská delegace navštívila Klatovské katakomby, které získaly ocenění Stavba roku 2011 Plzeňského kraje v kategorii rekonstrukce budov. Dvoudenní program byl pak zakončen společným pracovním obědem.


Náměstek hejtmana PK Ivo Grüner a Vládní prezident DB Heinz Grunwald

Projekt „Přeshraniční spolupráce Plzeňský kraj – Dolní Bavorsko"

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj
Investice do vaší budoucnosti