Spolupráci Plzeňského kraje s čínskou provincií Zhejiang usnadní nový portál

obrazek
09. prosince 2015 11:00, aktualizováno 10:00, Bc. Eva Mertlová

Delegace zástupců Plzeňského kraje a Západočeské univerzity navštívila partnerskou provincii Plzeňského kraje Zhejiang, aby především představila beta verzi portálu pro výměnu informací mezi čínským Zhejiangem, Západočeskou univerzitou a Plzeňským krajem, ale také se setkala s viceguvernérkou provincie Zhejiang paní Liang Liming. Plzeňský kraj zastupoval v delegaci náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Setkání s viceguvernérkou se neslo v duchu přátelském a jeho hlavním předmětem byl právě nový portál, jehož spuštění je naplánováno na květen 2016 v plné verzi. Viceguvernérka podpořila spolupráci v oblasti výměny informací prostřednictvím nového portálu a také zmínila, že město Hangzhou, kde se se zástupci české strany setkala, žije přípravami na historicky první summit G20 v roce 2016.

Kromě významného setkání s viceguvernérkou za zmínku jistě stojí setkání s vedením odboru školství a odboru obchodu a CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade -Rada pro podporu mezinárodního obchodu). Hlavním bodem setkání bylo opět představení portálu.

Nový portál bude sloužit k výměně dat mezi Plzeňským krajem a jeho partnerskou provincií Zhejiang. Po technické stránce bude portál spravovat Západočeská univerzita, o obsah portálu se bude starat Kancelář mezinárodních vztahů Krajského úřadu Plzeňského kraje.

"S čínskou stranou jsme potřebovali dořešit především řadu technických věcí, které jsou třeba pro spuštění portálu. Do května 2016 předpokládáme plné spuštění portálu a pokud se osvědčí, rádi bychom podobný typ spolupráce využili také v dalších partnerských oblastech," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Fotogalerie