Starostové měst a obcí kraje se sešli ke společné diskuzi

obrazek
29. dubna 2014 11:40, aktualizováno 10:39, Mgr. René Zeithaml

Jedno z posledních setkání starostů a dalších představitelů samospráv v rámci Krajských setkání pořádaných Svazem měst a obcí se uskutečnilo v pondělí 28. dubna 2014 v budově Magistrátu města Plzně. Krajská setkání započala letos v březnu a zakončena budou 29. dubna v Karlových Varech. Jednání se za Plzeňský kraj zúčastnil radní pro oblast životního prostředí Václav Štekl a radní pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslav Šobr.

Na společném jednání se sešla více než stovka starostů a zástupců měst a obcí Plzeňského kraje, aby prodiskutovali aktuální témata týkající se činnosti a fungování samosprávních celků. Mezi hlavní témata patřil nový Občanský zákoník, registr smluv či problematika výkupu kovů. Radní Václav Štekl také zmínil důležitou roli obcí při řešení aktuálních témat, jako je zákon o národním parku Šumava nebo rušení vojenského újezdu Brdy. „Obce se v přenesené rovině potýkají s podobnými problémy jako kraj, proto je důležitá komunikace, která je s obcemi velmi intenzivní," zhodnotil situaci Václav Štekl. Radní Jaroslav Šobr také zmínil důležitost spolupráce se Svazem měst a obcí. „Plzeňský kraj je přirozeným partnerem Svazu měst a obcí a jeho aktivitu budeme i nadále podporovat," uvedl Jaroslav Šobr.

 
Václav Štekl na setkání představitelů měst a obcí

Celodenní setkání mělo na programu informace z oblasti sociální, zadávání veřejných zakázek, rozpočtového určení daní, výkupu kovů, odpadového hospodářství či změny vyplývající z nového Občanského zákoníku.

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz měst a obcí má v současné době 2.522 členů, což zahrnuje více než osm milionů obyvatel České republiky.