Stavba roku Plzeňského kraje vstupuje do devátého ročníku

obrazek
13. února 2012 09:52, aktualizováno 15. února 2012 14:12, Mgr. René Zeithaml

Veřejná soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2011 zahájila svůj devátý ročník a začala přijímat přihlášky. Novinkou letošního ročníku je putovní panelová výstava, na které bude možné si prohlédnout všechny přihlášené stavby.

Věřím, že i za loňský rok se v Plzeňském kraji najdou stavby, které si zaslouží ocenění Stavba roku Plzeňského kraje, a že odborná porota bude mít z čeho vybírat. I přes všudypřítomný stavební útlum několik nových staveb v regionu vyrostlo nebo prošlo zdařilou rekonstrukcí. Budu velmi rád, když se objeví mezi přihlášenými," vyjádřil pozitivní očekávání hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Přestože je v současné době situace ve stavebnictví nepříznivá, vznikají zajímavé stavby, na které je třeba upozornit, abychom si uvědomili, kam se trendy v této oblasti posouvají. Věřím, že i letošní ročník Stavby roku Plzeňského kraje bude ve znamení kvality architektonických řešení," uvádí plzeňský primátor Martin Baxa.

Do soutěže mohou být přihlášeny stavby realizované na území Plzeňského kraje a uvedené do provozu nebo zkolaudované v období od 1. ledna do        31. prosince 2011. I letos se budou hodnotit přihlášené stavby v pěti kategoriích: novostavby, rekonstrukce budov, dopravní a inženýrské stavby, sportovní a volnočasové stavby a veřejná prostranství. Kromě ocenění Stavba roku Plzeňského kraje 2011 se už tradičně udílí cena hejtmana Plzeňského kraje, cena primátora města Plzně, cena Okresní hospodářské komory a cena České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

Cílem soutěže je seznamovat laickou i odbornou veřejnost s úrovní stavitelství a architektury v regionu a tento cíl se podle všeho daří úspěšně naplňovat. Zajímavým oživením letošního devátého ročníku je putovní výstava, která prostřednictvím výstavních panelů bude prezentovat všechny přihlášené stavby a nabídne tak novou prezentační příležitost pro stavební firmy, investory či architekty, kteří stavbu do soutěže přihlásí.  Výstava soutěžních staveb bude postupně během roku k vidění na různých místech našeho regionu," popisuje letošní novinku Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je jedním z vyhlašovatelů soutěže.

Nově bude moci do nominací dát svůj tip i veřejnost.Pokud obyvatelé Plzeňského kraje vědí o nějaké stavbě, která byla v loňském roce zkolaudována a zaslouží si titul Stavba roku, budeme rádi, když svůj tip pošlou na sekretariát soutěže. Ten pak osloví stavitele, zda by neměl zájem se do soutěže přihlásit," vysvětluje novou možnost pro veřejnost Zeman.

Stavby do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2011 je možné přihlásit do  20. března 2012 do 15.00 hodin. Do tohoto termínu je nutné dodat přihlášku a kompletní dokumentaci na sekretariát soutěže:
   DOMINIK CENTRUM s.r.o., Dominikánská 3, 301 00 Plzeň,
   e-mail: info@stavbarokuPK.cz,
   tel.: 378 035 400.
Podrobné informace je možné najít na www.stavbarokuPK.cz.

 
Loňský titul Stavba roku Plzeňského kraje 2010 získaly tyto stavby:

  • Kategorie novostavby budov:
    Novostavba objektu FORTIS – DB, s.r.o., Plzeň
  • Kategorie rekonstrukce budov:
    Rekonstrukce zámku Hrádek
  • Kategorie dopravní a inženýrské stavby:
    Kogenerační blok na biomasu
  • Kategorie veřejná prostranství
    Rekonstrukce náměstí Republiky v Plzni – tři kašny

 Nestatutární ceny:

  • Cena hejtmana Plzeňského kraje:
    Rekonstrukce rodného domu Augustina Němejce v Nepomuku
  • Cena primátora města Plzně:
    Bytový dům Borský park
  • Cena Okresní hospodářské komory Plzeňsko
    Rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka Dobřany
  • Cena ČKAIT
    Zařízení techniky prostředí nové budovy - ŠKODA TRANSPORTATION

 
I.Grüner, M.Baxa, M.Zeman