Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje láká na mozaiky z Ravenny

obrazek
23. června 2015 14:22, aktualizováno 13:25, Šárka Stará

Starobylé město Ravenna leží na severním pobřeží Jaderského moře. Před jeden a půl tisíciletím byla Ravenna hlavním městem západní Římské říše, hlavním městem prvního krále Gótů Theodorica a hlavním městem Byzantské říše v Evropě.

Velkolepost tohoto období zde zanechala historické bohatství v podobě církevních staveb zdobených mozaikami. Jako žádné jiné město antického a klasického světa východu a západu vlastní Ravenna nejbohatší dědictví mozaik vynikající umělecké kvality a ikonologického významu z 5. a 6. století. To je důvod, proč bylo odtud v roce 1997  zapsáno  osm byzantských a ranně křesťanských budov na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

„Od 22.června do  3. září 2015 představuje město Ravenna své mimořádné umělecké dědictví ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Výstava je výsledkem spolupráce mezi městem Ravenna, Italským kulturním institutem v Praze a SVK PK “, sdělila Martina Košanová, tisková mluvčí Studijní a vědecké knihovny.

Zde vystavené mozaiky  jsou kopie originálů pocházejících z mauzolea Galla Placidia, baziliky San Vitale, baziliky Sant'Apollinare Nuovo a  Sant'Apollinare v Classe, Neonian Baptistery a Archepiscopální kaple. Kopie byly zhotoveny v padesátých letech skupinou mozaikářů podle komplexní a sofistikované metody s cílem zajistit věrnost originálům. Návštěvníkům dávají tyto práce možnost ocenit dovednost starobylých technik, přenesených do dnešní doby. Umělci Ravennské školy zvládli tvorbu kopií originálů  mozaik a jejich patinování.

Jejich zrod začíná podle přesných výkresů a odebraných vzorků originálů. Barevná neprůhledná skla všech možných odstínů a barev vyrobily sklárny v Muranu a Benátkách. Ta byla poté ručně tvarována  do přesných velikostí a tvarů podle předloh. Samotná mozaika pak byla vytvořena tzv. nepřímou metodou na dočasnou základní bázi. Po jejím odstranění byla mozaika vyčištěna a definitivně usazena. Tato výstava nejlépe umožňuje vidět detaily, jinak pouhým okem na originálech neviditelné..

Po první výstavě v Paříži v roce 1951, byly kopie starých mozaik vystaveny v mnoha zemích světa. V posledních letech to byla hlavní evropská města, kde jejich prostřednictvím bylo přiblíženo umění a kultura Ravenny.

Pro své umělecké a historické dědictví a pro nejrůznější kulturní aktivity bylo město Ravenna zvoleno italským Hlavním městem kultury 2015.

Vernisáž výstavy proběhla za přítomnosti paní Marie Grazia Marini, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu města Ravenna, a Dr. Giovanni Scioly, ředitele Istituto Italiano di Cultura v Praze. Za Plzeň přišel výstavu zahájit Petr Náhlík, náměstek primátora města Plzně, a za Krajský úřad Plzeňského kraje Pavel Suk, vedoucí oddělení kultury Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Fotogalerie: