Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje mění tvář

obrazek
13. dubna 2016 15:06, aktualizováno 14:06, Mgr. Alena Marešová

Knihovny se transformují do podoby informačních, kulturních a komunitních center, slouží jako komunikační platformy, poskytují interaktivní prostor ke studiu, pomáhají v rozvoji vzdělanosti. Díky novým technologiím a službám se knihovnám postupně vrací jejich prestiž ve společnosti.

Také Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje se přizpůsobuje novému trendu a mění tvář za přispění vlastních uživatelů. „Právě z řad našich čtenářů v rámci kampaně Staň se tváří vědárny! byli vybráni první 4 představitelé hlavních rolí v propagačních spotech na služby SVK PK – Petr využívá elektronické zdroje, Lukáš bádá ve starých tiscích, Petře jsme pomohli zdárně dostudovat a Nikola v knihovně potkala budoucího manžela. Knihovna je přirozenou a aktivní součástí jejich životů“, usmívá se vedoucí oddělení vztahů s veřejností, Martina Košanová.

Květinou na klopě nového kabátu knihovny je webová prezentace. Oproti té původní se sjednotila jak po stránce obsahové, tak zejména po stránce formální. Její podoba vychází z nového jednotného vizuálního stylu instituce, který postupně prorůstá do veškeré komunikace s veřejností.

„Návrh webových stránek byl již součástí navrhování identity Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, kde jsme vycházeli ze dvou základních kritérií – jednoduchosti a minimalistického pojetí značky. Naším hlavním úkolem bylo vytvoření zastupujícího grafického prvku, který funguje jako logo, a od kterého se odvíjí další komunikace. Hlavním tvarem je pro nás čtverec, který reprezentuje objekt, budovu, ale například také knihu. K němu připojujeme záložku, která je s knihou přímo spjatá a současně elegantním způsobem symbolizuje knihovnu“, vysvětluje Jan Baborák ze Studia Grafite.

Při řešení webu byl kladen důraz na uživatele, kterému se ihned po otevření stránek nabízí tři tlačítka představující nejžádanější služby knihovny – katalog, digitální knihovna a plnotextové databáze. Web je samozřejmě optimalizován pro nejnovější webové vyhledavače. Zároveň je ale plně responsivní, takže se může pohodlně přizpůsobit při prohlížení mobilními telefony a tablety. Obsahuje nově několik dodatečných doplňků, které návštěvníka přehledně informují např.: o aktuální otevírací době v daném oddělení nebo o právě probíhajících akcích v knihovně.

V rámci sjednocení vzhledu elektronické prezentace knihovny proběhla také úprava webového katalogu, tedy systému pro vyhledávání a půjčování našich knihovních dokumentů. Výsledkem je maximálně jednotný vzhled webové prezentace i webového katalogu.“

„Představujeme dnes novou webovou prezentaci, ale musíme si uvědomit, že bez kvalitního produktu v podobě rozsáhlých služeb Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje by i nová webová stránka pozbývala smyslu," sdělil na závěr ředitel SVK PK Mgr. Daniel Bechný.

Fotogalerie: