Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje vydala sborník Spisovatelé za mřížemi

obrazek
24. března 2017 11:53, aktualizováno 10:53, Mgr. René Zeithaml

Ve čtvrtek 23. března 2017 byl ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje uveden sborník Spisovatelé za mřížemi, shrnující loňskou stejnojmennou konferenci a výstavu. 

Je dobrou tradicí, že si připomínáme různá významná výročí. Jsou ale výročí, na která vzpomínat raději nechceme, ale která jsou velmi důležitá," řekl při slavnostním uvedení sborníku Spisovatelé za mřížemi náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast kultury Martin Baxa a připomněl, že letos uplyne 65 let od komunistického monstrprocesu s tzv. Zelenou internacionálou, ve kterém byli odsouzeni spisovatelé jako Jan Zahradníček, František Křelina, Josef Knap a řada dalších. Právě jejich životní osudy jsou obsahem nově vydané publikace.

Sborník, který je výsledkem devítiměsíční práce, společně představili ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný, editor Lukáš Kopecký a odpovědná redaktorka Martina Košanová. Za jeho vznikem však stojí účastníci loňské konference – pamětníci, potomci a příbuzní odsouzených, redaktoři a mnoho dalších.

Za tatínkem jsem poprvé přijel na Pankrác, bylo mi 6 let. Byl to pro mě tenkrát velký zmatek, všude uniformy, tatínek ostříhaný a v pruhovaném obleku za jakousi přepážkou, přes kterou jsme si směli podat ruce," vzpomíná v publikaci Jan Jakub Zahradníček, syn básníka Jana Zahradníčka.

Sborník bude v nejbližších dnech zařazen do knižního fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje i dalších plzeňských knihoven.

Fotogalerie: