Techmania slavila šesté narozeniny

obrazek
04. listopadu 2014 17:48, aktualizováno 16:52, Mgr. René Zeithaml

Plzeňská Techmania Science Center slavila 4. listopadu 2014 své šesté narozeniny. Své první narozeniny zároveň oslavilo Digitální 3D Planetárium. První science centrum v České republice zahájilo svou činnost v roce 2008 a od té doby ho už navštívilo několik set tisíc lidí.

Po slavnostním zahájení a přáních zástupce kraje (náměstka hejtmana Jiřího Stručka), města Plzně, Západočeské univerzity a Ministerstva školství byl představen robot ASIMO, kterého všichni přítomní zamilovalil. Po ASIMOvě show následovala prohlídka expozic a premiéra 3D filmu Hluboký vesmír, jehož autory a producenty jsou zaměstnanci z Techmanie.

Fotogalerie

               

Svou dnešní podobu získala Techmania letos na jaře, kdy po rozsáhlé rekonstrukci otevřela novou expoziční halu s dílnami, laboratořemi a klubovnami. Uzavřel se tak proces proměny nejstarší části areálu Škodovky v moderní centrum neformálního vzdělávání.

V současnosti Techmania Science Center nabízí zábavu a poučení v expozicích Malá věda, Vodní svět, Edutorium, Obnovitelné zdroje energie, Optika, Historie průmyslu v Plzeňském kraji a Vesmír. V nejbližší době k nim přibude Filmohraní a Mathathlon. Atraktivní programy nabízí fyzikální, biologická a chemická laboratoř a dílny. Zde se největším hitem stala Kriminálka TSC, kde si lidé mohou vyzkoušet metody forenzní vědy při vyšetřování zločinu. Láká i téma letošního podzimu orientované na vesmír. V rámci tohoto programu návštěvníci dílen pomáhají zachránit posádku Apolla 13, ve fyzikální laboratoři zkoumají osvětlenost jednotlivých planet sluneční soustavy, v chemické studují složení vzorku ledu z komety a v biologii hledají odpověď na otázku, v jakých podmínkách může ve vesmíru přežít zárodek života.