Tématem konference je rodičovská politika a praxe

obrazek
22. října 2015 11:08, aktualizováno 10:08, Mgr. Alena Marešová

Centrum pro rodinu Domus pořádá ve dnech 22. a 23. října 2015 na Krajském úřadě Plzeňského kraje konferenci s názvem Aktuální otázky rodinné politiky a praxe. Konferenci zahájil radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz.

„Rodina je základní a nejvýznamnější jednotkou naší společnosti. Toho si je vědom i Plzeňský kraj, a proto se snaží v oblasti podpory rodičovství využít všech dostupných možností. Rada kraje a následně zastupitelstvo schvalují v pravidelných intervalech Koncepci v oblasti rodinné politiky z hlediska sociálních věcí. Snažíme se tak o aktivní vytváření regionální rodinné politiky," řekl v úvodu Zdeněk Honz a přítomné seznámil s některými aktivitami kraje, které se týkají daného tématu.

Na závěr svého vystoupení na konferenci radní Zdeněk Honz uvedl: „Budete zde diskutovat o tématech otcovství a mateřství, o postavení dítěte v rodině, o jeho právu na zdraví, vzdělání a vůbec ochranu státu. Věřím, že diskuze přinese některá řešení a možné náměty do budoucna. Děti jsou to nejcennější, co společnost má a fungující rodinné prostředí je to nejcennější, co má dítě."

Program je koncipován na dva dny, během kterých vystoupí se svými příspěvky odborníci na rodinnou politiku. K tématu, které se týká rodičovství, vztahu mezi rodiči a dětmi a vztahu rodičů ke společnosti vystoupí Senta Radvanová, docentka právnické fakulty UK v Praze, o tématu náhradního mateřství bude přednášet Ondřej Frinta také z právnické fakulty UK v Praze a na participační právo se zaměří Daniel Hanuš z téže fakulty. Mezi další přispěvatele patří například Jindřich Psutka (právnická fakulta ZČU Plzeň), Radka Jedličková (poradkyně ministryně školství mládeže a tělovýchovy), Vladimíra Strouhová (státní zástupkyně Český Krumlov) nebo Lukáš Bachura (kurátor pro mládež Praha 2).

Fotogalerie: