Téměř 700 učitelů prošlo bezplatnými semináři v rámci projektu Škola dotykem AKADEMIE

obrazek
28. ledna 2016 15:47, aktualizováno 14:47, Mgr. René Zeithaml

Zvýšit si své digitální kompetence a dál je rozvíjet v praxi se v průběhu prvního pololetí školního roku 2015/2016 rozhodlo na 700 učitelů. V rámci projektu Škola dotykem AKADEMIE se zúčastnili bezplatných seminářů, během kterých se seznámili s možnostmi smysluplného využití dotykových technologií a digitálního vzdělávacího obsahu ve výuce. Z následného dotazníkového šetření plyne, že pro téměř 96% z nich bylo toto školení přínosem pro další pedagogickou praxi a 97% se vyjádřilo, že naplnilo jejich očekávání.

Bezplatné semináře probíhají po celý školní rok 2015/16 ve 12 digitálních třídách vybudovaných v rámci projektu Škola dotykem, který realizuje nezisková organizace EDUkační LABoratoř │ EDULAB s podporou Samsung Electronics Czech and Slovak. „Lektoři byli skvělí, úžasní, odborně na výši s širokým profesionálním rozhledem. Praktické ukázky byly zajímavé, jasné a názorné. Velkým plusem je, že nás konečně školil někdo z praxe a ne z kanceláře," uvedla většina dotázaných pedagogů.

„Na naší škole se seminářů zúčastnili učitelé různých typů škol – mateřských, základních i středních. Většina z nich je hodnotila kladně. Pedagogové se zajímali o možnosti využití tabletů ve výuce, také o aplikace S Note a Mindomo. Zaujalo je též testování Kahoot, protože většina škol nemá tabletové třídy a tato aplikace se může používat i pomocí počítače či vlastního zařízení. Zájem vzbudil také vzdělávací portál eKabinet.cz, zvláště možnost využívání hotových materiálů, včetně funkce Mé přípravy a Mé úlohy," konstatoval Lukáš Rada, učitel a lektor Základní škola T. G. Masaryka v Rokycanech a dodal: „Naší vizí je začlenit tablety do výuky ve více třídách, například také na prvním stupni a pro tuto aktivitu nadchnout více kolegů. Určitě má význam ve školeních pokračovat."

Cílem projektu Škola dotykem AKADEMIE je rozšířit povědomí o možnostech moderního školství. O tom, že moderní technologie v rukou kreativních učitelů poskytují řadu výhod, jako je například vyšší motivace žáků, rychlejší pochopení učiva díky názornosti a interaktivitě, rovný přístup k informačním a vzdělávacím zdrojům. „Zájem z řad učitelů o semináře Škola dotykem AKADEMIE nás velice těší, stejně jako pozitivní výsledky zpětné vazby, která po každém školení probíhá. Společně s učiteli projektu jsme se snažili vytvořit místo, kde se mohou se svými kolegy setkávat, mají prostor ke sdílení informací a zároveň jim předají praktické zkušenosti. Lektorům bych chtěl poděkovat za výbornou práci, protože se své nové role zhostili opravdu svědomitě," řekl Michal Orság, ředitel neziskové organizace EDUkační LABoratoř │ EDULAB.

O projektu Škola dotykem
Ve školním roce 2015/2016 je projekt Škola dotykem rozšířen o Školu dotykem AKADEMIE, Školu dotykem UNIVERZITA a Školu dotykem HRAVĚ. Do výzkumného projektu Škola dotykem je v České republice zapojeno 12 škol. Jeho realizátorem je nezisková organizace EDUkační LABoratoř s podporou Samsung Electronics Czech and Slovak. Od začátku školního roku 2014/2015 mají vybrané školy k dispozici celkem 350 tabletů, 12 interaktivních obrazovek, další potřebné technologické a softwarové vybavení. Projekt Škola dotykem získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Více na www.skoladotykem.cz.

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř
EDUkační LABoratoř je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Jejím hlavním cílem je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. Přináší také učitelům možnost získat praktické dovednosti absolvováním školení a vyzkoušet si práci s nejmodernějšími vzdělávacími technologiemi, digitálním vzdělávacím obsahem a metodickými materiály. Více na www.edulabcr.cz.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.
Samsung Electronics Co., Ltd., inspiruje svět a utváří budoucnost pomocí převratných idejí a technologií. Nově definuje svět televizorů, smartphonů, nositelných zařízení, tabletů, fotoaparátů, domácích spotřebičů, tiskáren, lékařského vybavení, síťových systémů, polovodičů a LED řešení. Vedeme také v oblasti Internetu prostřednictvím, mimo jiné, našich iniciativ Digital Health a Smart Home. Zaměstnáváme 307.000 lidí v 84 zemích s ročním obratem 196 mld. USD. Chcete-li zjistit více, navštivte naše oficiální webové stránky na adrese www.samsung.com a náš oficiální blog na global.samsungtomorrow.com.
Samsung se snaží svým vlivem v inovacích a technologiích přispět k lepší společnosti. Skrze programy v rámci společenské odpovědnosti, jako jsou Digital Academies a Smart Classrooms, usilujeme o zlepšení školních i pracovních poměrů napříč celou Evropou. Programy se v každé zemi pokoušíme ušít na míru, aby co nejlépe odpovídaly tamnímu trhu. Více informací naleznete na www.samsung.com/cz/aboutsamsung/samsungelectronics/corporatecitizenship/index.html.

Soubory ke stažení