Tradiční dožínky Plzeňského kraje letos hostil Mrákov

obrazek
18. září 2014 10:15, aktualizováno 09:15, Mgr. Alena Marešová

Dožínková slavnost, kterou Plzeňský kraj pořádá již čtvrtým rokem, byla letos spojena s významnou akcí v oblasti chovu skotu, a to konkrétně s X. mrákovskou výstavou holštýnského skotu. Dožínkami a soutěžní výstavou ožila ve středu 17. září 2014 celá obec Mrákov na Domažlicku.


Čtvrté Dožínky Plzeňského kraje a X. mrákovskou výstavu holštýnského skotu zahájil spolu s dalšími hosty také radní Plzeňského kraje Václav Štekl.


 Příprava dožínkového věnce.

Hdyž ste nám děláli, jak sme my chtíli, je na nás, habysme teký vám příli. Míli sme hourodu ha vod vás věnce, taktera pote dál do náší sence!“ Těmito slovy doprovázel hospodář přebírání dožínkového věnce od chasy v roce 1925 a stejná slova pronášel v roli hospodáře náměstek Plzeňského kraje Jiří Struček, když přebíral dožínkový věnec na letošních slavnostech. Vedle hospodáře se role hospodyně ujala náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková. Právě předávání dožínkového věnce bylo vyvrcholením dožínkového průvodu, který krátce po poledni vyrazil od obecního úřadu v Mrákově. Průvod vedly dva kočáry tažené koňmi, za nimi vůz s kapelou, nazdobený dožínkový vůz a za povozy pak chasa oblečená do tradičních chodských krojů a nechyběly ani stovky přihlížejících.


Předání dožínkového věnce náměstkovi hejtmana Jiřímu Stručkovi a náměstkyni Zdeňce Liškové

Téměř jako divadelní představení pak bylo připraveno samotné předání dožínkového věnce hospodáři a slaměné květinové vazby hospodyni. Malá slavnost spojená s písněmi a tancem skončila kolem 13. hodiny a pak už mohli jak účinkující, tak návštěvníci ochutnávat a prohlížet si vše, co se nabízelo kolem. Nechyběly chodské koláče a klobásy místního ZOD Mrákov, regionální potraviny, ale i zábava pro děti formou naučné farmářské stezky nebo výstava současné i historické zemědělské techniky. Pro více než tisícovku diváků pak byl velký zážitkem odpolední koncert Jakuba Smolíka.


Jakub Smolík návštěvníky dokonce i rozezpíval. 

Areál, kde vyvrcholila dožínková slavnost, patřil již od dopoledních hodin X. mrákovské výstavě holštýnského skotu, na které se prezentovala více než stovka holštýnských krav.  Hodnotící porota během přehlídky vybírala ty nejkrásnější šampionky. Titul redholštýnská šampionka získala kráva s katalogovým číslem 49 z farmy Starý Klíčov firmy ZOD Mrákov a titulem černá holštýnská šampionka se může pyšnit kráva pod katalogovým číslem 116 z farmy Srby firmy Meclovská, a.s.


Výstava holštýnského skotu se koná každé dva roky.

V předchozích letech byly Dožínky Plzeňského kraje spojeny s hornobřízským vinobraním a výstavou hroznů, a to v roce 2013. V roce 2012 dožínkovou slavnost hostily Klatovy a součástí bylo mistrovství republiky v orbě a vůbec první Dožínky Plzeňského kraje se odehrály v Chanovicích a spojené byly zejména s místním skanzenem.