Transfúzní oddělení Klatovské nemocnice eviduje jubilejní odběry krve

obrazek
10. ledna 2019 15:03, aktualizováno 14:03, Bc. Eva Mertlová

Transfuzní oddělení Klatovské nemocnice uvítalo ve čtvrtek 10. ledna 2019 dva historicky nejaktivnější dárce nejen v okrese Klatovy ale zřejmě i v Plzeňském kraji. Zatímco Václav Pikeš ze Sušice absolvoval jubilejní 400. bezpříspěvkový odběr, tak Jiří Čiháček z Klatov si připsal odběr už s pořadovým číslem 402. Legendám klatovské transfuzky poděkovali ředitel nemocnice MUDr. Jiří Zeithaml, primář oddělení klinických laboratoří MUDr. Richard Pikner, Ph.D. a samozřejmě vedoucí lékařka transfuzního oddělení  MUDr. Jana Zítková. Předali jim mimo jiné diplomy a dárkové poukázky do Lékárny Klatovské nemocnice. 

Fotogalerie

   

Loni 63letý Jiří Čiháček začal v Klatovech darovat krev už v roce 1974, tedy ve svých 19 letech. "Dělám to s přesvědčení, že je to správné, že tím pomáhám ostatním lidem, a někomu třeba i zachráním život. Proto chodím dál. Už ale dávám jen krev a chodím na výzvu transfuzního oddělení, když moji skupinu potřebují," říká.

S Václavem Pikešem už posbírali všechna možná ocenění od Medailí prof. Jánského, přes Kříže Českého červeného kříže až po nejhodnotnější Plaketu Dar krve – dar života, která se uděluje za 250 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek.

"Škoda, že nejsou ještě další ocenění, třeba za každých dalších padesát odběrů. Ne že by takových dárců bylo nějak moc, ale určitě jsou a bylo by milé je takto připomenout," říká Václav Pikeš, který s dárcovstvím začal v 90. letech a samozřejmě i on v Klatovech kombinuje darování plné krve a plazmy. Darování zatím omezit nehodlá a domnívá se, že v 59 letech pro něj není ani hranice 500 odběrů nepřekonatelná.

Jiří Čiháček z Klatov má na kontě celkem 402 bezpříspěvkových odběrů, přičemž 80 odběrů a tedy celkem 34 litrů bylo krve, dalších 322 odběrů šlo o plazmu, celkem 225 litrů. Václav Pikeš ze Sušice má na kontě 400 bezpříspěvkových odběrů, z toho pak krve bylo 28 litrů při 66 odběrech a plazmy 234 l při 334 odběrech.

Dárců, kteří dosáhli hranici 400 bezpříspěvkových odběrů krve a jejích složek, jsou podle informací Českého červeného kříže v České republice jen jednotky. Absolutním rekordmanem v počtu odběrů je Zdeněk Duběnka z Kostomlat na Nymbursku, který loni dosáhl na hranici 600 odběrů, za což se dostal do české knihy rekordů a získal státní vyznamenání od prezidenta republiky.

foto: Klatovská nemocnice