Třetí ročník Festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje

obrazek
14. května 2013 14:43, aktualizováno 22. května 2013 12:14, Mgr. René Zeithaml

Máte rádi kvalitní místní potraviny? Zajímá vás, jaké potravinářské produkty se vyrábí v Plzeňském kraji? Pak se můžete těšit na již tradiční Festival regionálních potravin, který pro vás připravuje Plzeňský kraj. Uskuteční se ve čtvrtek 23. května na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje (vstup na nádvoří z Purkyňovy ulice) od 10:00 do 17:00 hodin.

Dozvíte se, které potraviny letos získají titul Regionální potravina Plzeňského kraje 2013, a budete moci takto oceněné produkty nejen ochutnat, ale i nakoupit. Součástí festivalu bude farmářský trh s potravinami, které mají původ v Plzeňském kraji. Svoje stánky tu budou mít i vítězové předchozích ročníků soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

Uvidíte několik kuchařských show zaměřených na přípravu jídel z lokálních potravin. Vařit pro vás budou vítězové soutěže středních gastronomických škol Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje. Finálové kolo soutěže se uskuteční v rámci oblíbené gurmánské slavnosti Apetit Festival, která se koná ve dnech 18. - 19. května 2013 v parku za OC Plaza. Svou show vám na festivalu regionálních potravin předvede i Patrik Bečvář, člen Národního týmu kuchařů České republiky, který nás úspěšně reprezentoval na kuchařské olympiádě v Erfurtu v loňském roce. Vařit se bude z vítězných regionálních potravin a uvařené pokrmy budete samozřejmě moci ochutnat.   

Děti bude svým vystoupením plným písniček bavit oblíbená Majda (Magda Reifová) z televizní Kouzelné školky. A dospělé jistě potěší známé plzeňské duo Lahoda - Dubnička. Festivalem provede Michal Jančařík.

Farma Moulisových připraví na Festival regionálních potravin báječné farmářské aktivity. Po celý den budete mít možnost dojit krávu Jitku, vytloukat obilí, hledat jehlu v kupce sena, mlýt obilí ... Dokonce budeme i stloukat máslo. Stloukání másla trvá zhruba 30 minut, proto si namasírujte svaly. Časy stloukání uvedeme na místě akce. Plánujeme jedno dopoledne a dvě odpoledne.

V rámci Festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje proběhnou dvě zahradnické dílny, kde s vámi bude zahradničit Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC. Kolem půl jedenácté proběhne dílna na téma saláty a zhruba po půl třetí odpoledne o mátě.

Nenechte si proto ujít Festival regionálních potravin na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje 23. května 2013. Ochutnejte skvělé regionální potraviny a užijte si báječné odpoledne s celou rodinou.
 

Program Festivalu regionálních potravin

10:00 – 17:00 - Farmářský trh s regionálními produkty, dojení mléka na figuríně krávy Jitky, stloukání másla, vytloukání obilí - farma Moulisovi, ekozahradničení s Alenou Lehmannovou, ochutnávky regionálních potravin, občerstvení …

10:30 - Zahradnická dílna Aleny Lehmannové - "Kdo je tady salát?!"

11:00 - Majda z Kouzelné školky baví děti

12:00 - Slavnostní zahájení Festivalu regionálních potravin hejtmanem Milanem Chovancem a  náměstkem úseku zemědělských komodit MZ ČR RNDr. Jiřím Machem / Vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje roku 2013

12:30 - Vystoupení skupiny Vozembach, ZUŠ Dobřany

13:00 - Kuchařské show středních gastronomických škol - finalisté soutěže Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje

14:00 - Michal Jančařík představuje výrobce regionálních potravin

14:30 - Zahradnická dílna Aleny Lehmannové - "O mátě"

15:00 - Majda z Kouzelné školky baví děti

15:45 - Kuchařská show Patrika Bečváře člena Národního týmu kuchařů ČR (vaříme z regionálních potravin)

16:30 - Vystoupení dua Lahoda – Dubnička


Na třetím ročníku Festivalu regionálních potravin se představí výrobci samého fajnového jídla. Své, značkou Regionální potravina Plzeňského kraje oceněné potraviny představí například Lukrena a.s. známá spíše pod názvem Sady Nebílovy. Budete moci ochutnat a nakoupit jejich výborná sušená jablka, mošty a možná i pálenku. Pekařský stav budou reprezentovat vítězové ve svých kategoriích - PEKO Němečková a pekárna u U Marka paní Václavíkové. Střední zemědělská a potravinářská škola Klatovy dobře připravuje nastupující generace kuchařů, pekařů, cukrářů, takže dokáží vyrábět takové dobroty jako jsou třeba Pošumavské řezy s tvarohovou náplní a směsí lesního ovoce. Na festivalu nebudou chybět v našem kraji tolik oblíbené uzeniny. Ochutnáte a nakoupíte delikátní Šumavskou sušenou šunku od Šnebergera, bezvadné uzeniny od Kvardy nebo tradiční klobásy od Plzáka z Dřevěné ulice. Ve stánku uzenářství Herejk najdete oceněné dobroty - přešínské špekáčky, klobásy nebo přešínskou tlačenku. Grilovat se budou tradiční klobásy a bílá železnorudská klobása s brokolicí od Šnebergera.
Nebojte se, pivo bude! Tmavý ležák bude točit pivovar Purkmistr. Belvederský pivovar vám nabídne svá unikátní šumavská piva. Milknatur z Líní vás bude lákat na ochucená mléka a jogurty.
Uzené ryby z Klatovského rybářství sbírají ceny již od roku 2010. Přijďte ochutnat třeba uzeného sivena, pstruha nebo tolstolobika.

Přímo na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje budete moci ochutnat vítězné regionální potraviny Plzeňského kraje 2013.