Třetí ročník soutěže „Vaříme s regionální potravinou“ vyhrála Hotelová škola, Plzeň

obrazek
20. května 2013 12:50, aktualizováno 11:50, Mgr. René Zeithaml

Finále třetího ročníku krajské gastronomické soutěže „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“, které proběhlo v sobotu 18. května 2013 za OC Plzeň Plaza v rámci „Apetit Festivalu“, vyvrcholilo vyhlášením vítězů. Nejlépe si vedla Hotelová škola, Plzeň.

Třetí ročník finálového kola krajské gastronomické soutěže určené kolektivům žáků středních škol "Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje" pořádané v rámci projektu "Plzeňský kraj podporuje regionální potraviny" proběhl v sobotu 18. května 2013 finálovým dnem za OC Plzeň Plaza.

Finále soutěže se zúčastnili vítězové písemné části. Ta spočívala ve vypracování receptury jídla, které musí být vytvořeno nejméně z jednoho druhu regionální potraviny Plzeňského kraje. Ve finálovém - praktickém kole si kolektivy studentů bez pomoci odborných mistrů a před očima stovek diváků vyzkoušely vaření v praxi. Přípravu, servírování i chuť jednotlivých menu hodnotila velice přísná odborná porota.

Vítězem třetího ročníku krajské gastronomické soutěže „Vaříme s regionální potravinou“ se stala Hotelová škola, Plzeň, druhé místo získala Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy a na třetím místě se umístila Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Horšovský Týn.

Výherci získali od Plzeňského kraje pohár vyrobený Střední školou, Horní Bříza, koš s Regionálními potravinami Plzeňského kraje a finanční odměnu ve výši 20 tisíc, 15 tisíc, resp. 10 tisíc korun.

Odborná porota třetího ročníku finálového kola krajské gastronomické soutěže "Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje" zasedala v tomto složení:
Petr Cuřín (executive Chef Angelo Hotel Pilsen) – předseda poroty
Václav Šimánek (člen Rady Plzeňského kraje)
Zdeněk Pohlreich (šéfkuchař, gastronom, moderátor)
Jaroslav Šíma (odborník regionální potraviny Plzeňského kraje a předseda Krajské agrární komory Plzeňského kraje)
Václav Pach (executive Chef, F&B Manager hotel Purkmistr Plzeň)
František Eger (executive Chef Parkhotel Plzeň)

Jednotlivé školy soutěžily s těmito menu:
   1. Hotelová škola, Plzeň
předkrm: Nok z uzeného pstruha s listovým salátem
hlavní chod: Špalky z hovězího krku dušené s mrkví na černém pivu a krémová bramborová kaše s celerem
moučník: Švestkové knedlíky z tvarohovo-sýrového těsta s perníkem
   2. Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
předkrm: Jarní salát s kuřecí šunkou a s křepelčími vejci podávaný s chlebovým toastem
hlavní chod: Marinované plátky vepřové krkovičky pečené na cibuli s pivní lázní, cibulové kroužky ke zdobení, Dušené kysané zelí s jablky, bramborové roládky s mrkví
moučník: Jemný smetanový dortík ochucený staročeskou pracharandou podávaný s ovocným salátem a pěnou z medoviny a doplněný smaženou zmrzlinou
   3. Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Horšovský Týn
předkrm: Cuketové závitky
hlavní chod: Vepřová panenka ve špenátovém kabátku se slaninou, zeleninový burger, brokolicové a karotkové pyré
moučník: Pečená hruška s roládou, vanilkovým krémem a karamelem

Finále třetího ročníku krajské gastronomické soutěže „Vaříme s regionální potravinou“ proběhlo v rámci třetího ročníku úspěšné gurmánské slavnosti „Apetit Festival“, na němž se představily české kuchařské špičky, řada restaurací, barů, kaváren či pivovarů.

Letošní ročník „Apetit Festivalu“ v Plzni zaznamenal rekordní návštěvnost – za dva dny na něj dorazilo cca 32 tisíc návštěvníků.

Fotogalerie: