Třístoličník - obraz řádění kůrovce i orkánu

obrazek
10. srpna 2017 11:46, aktualizováno 10:49, Šárka Stará

Třístoličník je šumavská hora v oblasti česko-bavorské hranice, nedaleko níž se nachází tak zvané Trojmezí, tedy hranice mezi Českem, Bavorskem a Rakouskem. Jedná se o území, na jehož vzhledu a charakteru se významně projevilo řádění kůrovce i orkánu Kyrill. Členka Rady Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová navštívila Třístoličník ve středu 9. srpna, a to za doprovodu senátora Tomáše Jirsy, poslance Jana Zahradníka a svého resortního kolegy z Jihočeského kraje Pavla Hrocha.

Odbornými průvodci představitelům Plzeňského a Jihočeského kraje byli  inženýr Josef Vovesný, odborný poradce Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR, a docent Jan Pokorný, přírodovědec, který dlouhodobě působí v oblasti životního prostředí, přednáší na Přírodovědecké fakultě UK, je ředitelem společnosti ENKI, zabývající se aplikovaným výzkumem v oblasti solární a krajinné energetiky, rybničního hospodaření či hospodaření s vodou v krajině, a věnuje se měření a účinkům slunečního záření, vlivu hospodářských zásahů v krajině na vodní oběh, distribuci teplot a na místní i globální klima.

Českou republiku, Plzeňský kraj nevyjímaje, trápí stále více problém sucha. Na příkladu Třístoličníku se Radka Trylčová seznámila se současným stavem kůrovcem zasažených lesů na Šumavě a získala důležité informace o tom, jak takřka holé vrcholky hor ovlivňují distribuci tepla a jaké je další působení na srážkovou činnost a klima samotné. Odborné informace jsou důležitým základem pro řešení otázky sucha.

Fotogalerie: