Trofeo Niké Bohemia 2012

obrazek
20. července 2012 12:36, aktualizováno 11:36, Mgr. René Zeithaml

Trofeo Niké BOHEMIA 2012 je projekt zaměřený na podporu turistického ruchu v České republice. Hlavní myšlenkou projektu je propagace jednotlivých krajů, měst a obcí na pozadí exkluzivních historických automobilů. Projekt spočívá ve spanilé jízdě kolony dvou desítek historických vozidel  v čele se závodní Tatrou šestinásobného vítěze rallye Paříž - Dakar pana Karla Lopraise, která proběhne ve dnech 27. - 29. července 2012. Trasa mapuje během tří dnů nejzajímavější místa Plzeňského kraje z hlediska domácího i zahraničního cestovního ruchu jako jsou přírodní krásy, technické a kulturní památky, s důrazem kladeným na regionální tradice.

Součástí projektu jsou kromě spanilé jízdy doprovodné programy ve významných městech na trase, jejichž cílem je upozornit návštěvníky na jednotlivá turisticky zajímavá místa, nacházející se na území kraje. Zvláštní pozornost je věnována tomu, aby tyto turistické nabídky byly poutavou, nevšední a divácky přitažlivou formou propagovány jako vhodné cíle pro domácí i zahraniční turistiku.

Titulárním partnerem celého projektu je Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism, od prvního pilotního dílu v Moravskoslezském kraji v roce 2006 se projekt těší oficiální záštitě Hospodářské komory České republiky.

Letošní, již dvanáctý díl tohoto projektu je realizován pod oficiální záštitou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a náměstkyně primátora Statutárního města Plzeň Bc. Evy Herinkové.

Celému projektu bude 26. července 2012 ve 14:00 hodin předcházet program na horním parkovišti Krajského úřadu v Plzni, který bude zahájen příjezdem Tatry šestinásobného vítěze rallye Paříž Dakar pana Karla Lopraise včetně jeho účasti. Také se představí historické vozy LAURIN KLEMENT DN 6 z roku 1912 a ŠKODA POPULAR Monte Carlo z roku 1937. Srdečně jsou zváni rodiče s dětmi, neboť i pro ně zde bude uspořádán doprovodný program - malování křídou na chodník. Děti budou za pěkné malby odměněny cenami od hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a šestinásobného vítěze rallye Paříž Dakar Karla Lopraise.

Celý projekt odstartuje pod vlajkou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a náměstkyně primátora Statutárního města Bc. Evy Herinkové 27. července v 9:10 hodin z Plzně. Po slavnostním startu z náměstí Republiky, následně navštíví významná centra Plzeňského kraje, ve kterých bude připraven zajímavý doprovodný program. Během první etapy se tato spanilá jízda, jejímž cílem je propůjčit svou dynamickou hodnotu a ušlechtilost krásám Plzeňského kraje a zajistit tak unikátní propagační materiál sloužící k posílení turistického ruchu objeví v městě Plasy, Mariánské Týnici, Manětíně a Kladrubech u Stříbra. Během sobotního putování pak propagační spanilá jízda zavítá na zámek Nebílovy, do Velhartic, Rabí a odtud bude směřovat na zámek Kozel. Závěrečná etapa zmapuje jihozápadní oblast kraje a potěší přihlížející diváky do Chotěšova, Horšovského Týna, Švihova a Chlumčan. Cílovým městem je opět Plzeň, nádherný areál Plzeňského Prazdroje, kde spanilá jízda končí své 444km dlouhé putování, dne 27. července 2012, 15:40 hodin.

Do čela kolony exkluzivních historických vozů se stejně jako v předešlých ročnících postaví Karel Loprais se závodním strojem Tatra, prezident projektu Trofeo Niké BOHEMIA 2012. Šestinásobný vítěz Rallye Paris-Dakar hodnotí myšlenku propagace krajů na pozadí historických vozů jako zcela zdařilou s podařenou zpětnou vazbou. V koloně historických vozů se mimo jiné ně  představí za organizátora Laurin Klement DN6 z roku 1912,  P. A. Barbier s vozem HUDSON 25 Racer, rok výroby 1912, Michel Fénomino s vozem Clément-Bayard 9HP, rok výroby 1912, Jacques Lessuer s vozem Grégorie Phaëton, rok výroby 1907, John Toma s vozem Buick Special Dual Owl Phaëtor, rok výroby 1927, Jiří Krejsa s vozem LAGONDA z roku 1933, Petr Bárta s vozem Rolls Royce Silver Cloud, rok výroby 1956 a spousta dalších nádherných vozů.

Veškeré průběžné informace naleznete na oficiálních stránkách projektu www.trofeonike.cz  a www.kudyznudy.cz. Aktuální informace pak na partnerských webech www.hkcr.cz, www.impuls.cz, www.iregiony.cz, www.e-Veteran.cz, www.loprais.cz, www.prazdrojvisit.cz a samozřejmě na stránkách Plzeňského kraje www.plzensky-kraj.cz a webech partnerských měst a památek v čele s Plzní www.plzen.eu a www.npu.cz územní pracoviště Plzeň

Jak již bylo zmíněno, na trase bude k vidění nejen spousta nádherných vozů, ale i vybrané památky, které pro své návštěvníky celoročně chystají a připravují program pro celé rodiny. Za zmínku stojí například  hrad - zámek Horšovský Týn, který letos připravil výstavu Tři střevíčky pro Popelku na níž je možné shlédnout  unikátní  rekvizity  z natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku. Neodmyslitelnou spojitost  s Plzní má  Plzeňský Prazdroj, kde naše trasa dne 29. července 2012 v 15.40 hod slavnostně končí  a který návštěvníkům nabízí zajímavý program nejen po celé léto.