Tým ZŠ Černošín zvítězil v celostátním finále Dopravní soutěže mladých cyklistů 2013

obrazek
21. června 2013 09:24, aktualizováno 08:24, Šárka Stará

Hostitelem celostátního finále Dopravní soutěže mladých cyklistů byl od roku 1990 dřívější Západočeský kraj třikrát, pokaždé se ale soutěž konala na území nynějšího Karlovarského kraje. Letos hostí celostátní finále kraj Plzeňský.


První den žáci soutěžili na dopravním hřišti v areálu 33. ZŠ v Plzni.

Pořadatelem bylo vedle Plzeňského kraje, pod jehož záštitou se celostátní finále konalo, Koordinační pracoviště BESIP pro Plzeňský kraj, Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, ale také Městská policie Plzeň, město Plzeň, město Rokycany, 33. ZŠ Plzeň, Fakulta zdravotnických studií ZČU v Plzni, Oblastní spolek Českého červeného kříže Klatovy a Autoklub Plzeň.


Na výkony žáků dohlíželi rozhodčí z řad členů dopravní policie.

Čtyřčlenná smíšená družstva žáků ze všech 14 krajů, včetně Prahy, se už v úterý 18. 6. sjela do Plzně, kde ve středu 19. 6. ráno na 33. ZŠ v ul. Terezie Brzkové v Plzni soutěž začala. Zde žáci, rozděleni do dvou kategorií – 10 – 12 let a 13 – 16 let, soutěžili ve třech disciplínách – v jízdě na dopravním hřišti, testech z pravidel silničního provozu a poskytování první pomoci.

Po odpoledním programu v plzeňské Techmanii soutěžící přejeli do Darové na Rokycansku, kde se v rekreačním středisku Darovanský dvůr o jejich zábavu postarali letečtí modeláři. Zde se také ve čtvrtek 20. 6. konala druhá část soutěže, v níž na soutěžní týmy čekaly zbývající dvě disciplíny – jízda zručnosti a práce s mapou. Na výkony žáků po celou dobu soutěže dohlíželi rozhodčí, v čele s Václavem Koubou, vrchním komisařem odboru služby dopravní policie z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. 


Družstvo ze ZŠ Černošín na Tachovsku si mezi mladšími žáky vedlo nejlépe.

V 1. kategorii (10 – 12 let) se vítězem celostátního finále Dopravní soutěže mladých cyklistů stal tým ZŠ Černošín na Tachovsku pod vedením Naděždy Pézlové. „Srdečně blahopřeji vítěznému družstvu žáků ze základní školy v Černošíně. Jsem opravdu velmi rád, že pohár pro vítěze zůstává v Plzeňském kraji, a věřím, že vítězný tým bude naši republiku zdárně reprezentovat na mezinárodní soutěži v Černé Hoře,“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy a čestný ředitel soutěže Jaroslav Bauer. Žáci z Černošína si z Darové kromě věcných cen a medailí odvezli putovní pohár Dopravní soutěže mladých cyklistů i pohár, který jim ve škole bude po další roky připomínat jejich letošní úspěch.


Žáci ze ZŠ Černošín postupují do mezinárodního kola soutěže, které se bude konat v září v Černé Hoře

Člen vítězného týmu z Černošína Pavel Novotný byl navíc ze všech chlapců 1. kategorie tím nejlepším, čímž si vybojoval jízdní kolo - Cenu ministra dopravy.


Pavel Novotný ze ZŠ Černošín zvítětzil mezi hochy v soutěži jednotlivců 1. kategorie.

Za žáky z Černošína se na druhou příčku probojovala ZŠ a MŠ Šumavské Hoštice z Jihočeského kraje a třetí místo obsadil tým ze ZŠ Bystřice z kraje Středočeského.


Tým ZŠ a MŠ Šumavské Hoštice z jižních Čech obsadil druhé místo.

 


Třetí příčku obsadili žáci ze ZŠ Bystřice.

Ve 2. kategorii (13 – 16 let) si nejlépe vedlo družstvo ZŠ a MŠ Častolovice z Královéhradeckého kraje, druhé místo patří žákům ze ZŠ Oslavany, reprezentující kraj Jihomoravský, a třetí místo získal tým ze ZŠ Lomnice nad Popelkou z Libereckého kraje. Plzeňský kraj ve 2. kategorii zastupovala ZŠ Blovice, jejíž družstvo se umístilo na 10. místě.


Také vítěznému týmu 2. kategorie - žákům z Častolovic, předal pohár náměstek hejtmana Plzeňského kraje a čestný ředitel soutěže Jaroslav Bauer.

 

Soubory ke stažení