V Brdech pravděpodobně vzniknou traumabody na přivolání pomoci

obrazek
24. února 2017 16:49, aktualizováno 16:00,

Jak zajistit bezpečnost v oblasti bývalého vojenského újezdu Brdy? To bylo hlavní téma jednání, které se uskutečnilo ve čtvrtek 23. února 2017 na krajském úřadě. Za Plzeňský kraj se jednání zúčastnil hejtman kraje Josef Bernard, náměstek Ivo Grüner, dále zástupci obcí Brdska, Vojenských lesů a statků ČR, Klubu českých turistů, CHKO Brdy a složek IZS a dalších dotčených subjektů.

V úvodu jednání byly nastíněny možnosti jak zabezpečit pokrytí oblasti Brd signálem. Vzhledem k tomu, že pokrytí oblasti signálem GSM je časově náročné a předpokládá se v horizontu dvou a více let, byla odprezentována možnost vyřešení tohoto stavu prostřednictvím technologie SIGFOX. Znamená to, že by v oblasti fungovaly tzv. traumabody, kde by byl jednoduchý přístroj, který by v případě nouze byl schopen vyslat signál na příslušná místa, odkud by pak následně byla zajištěna pomoc. Území není v současné době dostatečně pokryto signálem pro mobilní telefony a v případě úrazu nebo jiné mimořádné události je obtížné dovolat se včas pomoci.

Nabízené řešení prostřednictvím technologie SIGFOX by bylo možné uskutečnit v poměrně krátké době a s pořizovacími náklady v řádech statisíců, roční provoz by pak nepřesáhl náklady ve výši několika tisíc korun. Cílem setkání bylo informovat starosty a další subjekty o této možnosti řešení a zjistit jejich pohled na věc.

Do příštího setkání bude vypracována studie, která nabídne konkrétní místa, kde by traumabody mohly být umístěny, kolik takových stanic by bylo potřeba a jaké náklady by si kompletní řešení vyžádalo. Dále se bude pokračovat v jednání s mobilními operátory o pokrytí GSM signálem.

Fotogalerie: