V Holýšově si připomenou 72. výročí osvobození ženského koncentračního tábora polskou Svatokřížskou brigádou

obrazek
05. května 2017 14:05, aktualizováno 13:06, Bc. Eva Mertlová

V pátek 5. května si početná polská delegace včetně čestné stráže Armády Polské republiky připomíná neznámou kapitolu z posledních dnů 2. světové války v západních Čechách.

V květnu 1945 se s americkou 3. armádou generála Pattona osvobozující západní Čechy spojila polská partyzánská jednotka – Svatokřížská brigáda Národních ozbrojených sil – čítající kolem tisícovky vojáků. Již předtím, než k tomu kontaktu došlo, se polští partyzáni zúčastnili bojů na Plzeňsku a 5. května 1945 osvobodili ženský koncentrační tábor v Holýšově. Německé velení plánovalo před příchodem spojeneckých vojsk tábor zničit a vězeňkyně povraždit; zabránil jim v tom právě nečekaný útok polské jednotky.

72. výročí těchto událostí připomíná v pátek 5. května pietní akt připravený polským Úřadem pro válečné veterány a politické vězně a Svazem vojáků Národních ozbrojených sil. Slavnostního aktu se zúčastní veteráni bojů o nezávislost Polska, zástupci Parlamentu Polské republiky, orgánů státní správy a samosprávy Polské a České republiky a představitelé duchovenstva i armád obou zemí. Zazní zde také dopis od předsedkyně vlády Polské republiky Beaty Szydło. Slavnostní ráz ceremonie podtrhne přítomnost čestné stráže Armády Polské republiky, která se v zahraničí prezentuje jen ve výjimečných případech.

Skutečnost, že tábor v Holýšově osvobodila polská partyzánská jednotka postupující směrem k území kontrolovanému západními spojenci, nebyla dosud v Česku příliš známá. Národní ozbrojené síly totiž vystupovaly nejen proti německé, ale i sovětské armádě, a z tohoto důvodu nemohly být v dobách komunismu připomínány. Pietní akty v Holýšově s polskou účastí se konají teprve od roku 2015.