V Klenčí pod Čerchovem proběhly folklorní slavností Výhledy

obrazek
10. července 2015 12:17, aktualizováno 11:17, Mgr. René Zeithaml

Tak jako každý rok proběhly první červencový víkend v Klenčí pod Čerchovem folklorní slavnosti Výhledy. Již tradičně byly věnovány jedné z místních slavných osobností. Letos byly pořádány na počest 90 let od úmrtí nejslavnějšího klenečského rodáka Jindřicha Šimona Baara.

Během tří dnů se v areálu Staré pošty, kde slavnosti probíhaly, vystřídalo několik hudebních žánrů. V pátek večer se představila rocková skupina Benefit, v sobotu po dopoledním divadelním představení pro děti spolku Jezírko z Plzně zahrála od 14 hodin dechovka Domažličanka a od 16 hodin jazzové trio Ivana Audese s nejlepší současnou českou jazzovou zpěvačkou Petrou Brabencovou. Ve 20 hodin vystoupil Jan Vančura s Irenou Budweiserovou.

Nedělní folklórní program navštívil za Plzeňský kraj radní Václav Štekl. Slavnosti navštívili i politici z české a bavorské strany.  Na pódiu se vystřídali místní zpěváci z Haltravanu, sestry Kuželkovy, manželé Holoubkovi, soubor z Mrákova, Postřekovský soubor, pěvecký sbor Canzonetta, Konrádyho dudácká muzika a folklorní skupina Máj z Blatnice u Nýřan.

Součástí malého klenečského festivalu byla výstava vztahující se k životu a dílu Jindřicha Šimona Baara, výstava Chodských krojů, ukázka chodských řemesel spojená s prodejem suvenýrů a chodských koláčů. Ani vysoké tropické teploty milovníky chodského národopisu neodradily – přišlo jich přes 200.

Celou akci finančně podpořil městys Klenčí pod Čerchovem, Plzeňský kraj a společnost Steatit.

Fotogalerie: