V Meclově u Horšovského Týna byla uvedena do provozu bioplynová stanice

obrazek
22. června 2012 12:35, aktualizováno 11:35, Mgr. René Zeithaml

V Meclově u Horšovského Týna se 21. června 2012 uskutečnilo slavnostní zahájení provozu bioplynové stanice.

Nová bioplynová stanice, která vyrostla za 86 milionů korun v sousedství ředitelství Meclovské zemědělské, a. s., na konci Meclova směrem na Mašovice může být k užitku zemědělcům, obci i podnikatelům. Stavba vznikla za podpory dotace 22,5 milionu korun od Ministerstva zemědělství ČR. Investice by se měla vrátit za 8 až 9 let. "Životnost stavby je tak 30, 40 let. Během té doby se samozřejmě musí počítat s výměnou některých součástí. Ale myslím, že mě bioplynka přežije," směje se ředitel Meclovské zemědělské, a. s. Jaroslav Hána.

"Původně jsme bioplynku chtěli postavit v Srbech, kde máme hodně živočišné výroby. Ale neuspěli jsme, neboť prý by to nebylo estetické a zdejší měli i obavy ze zápachu. Neměli zájem, třebaže odpadní teplo by tam v zimě vystačilo na vytápění celé vesnice. Nakonec jsme se rozhodli, že ji postavíme tady v Meclově. Starosta náš záměr podporoval, zastupitelé také," říká ředitel společnosti Jaroslav Hána

Bioplynová stanice bude mít výkon 1 MW. Fermentor - kruh v kruhu o průměru 42 m bude mít integrovaný plynojem. Koncový sklad bude mít objem 11.300 m3. Součástí projektu je i výstavba silážních žlabů.

Slavnostního zahájení se zúčastnil poslanec Parlamentu ČR Jiří Papež, hejtman PK Milan Chovanec, krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Petr Smutný a starosta Meclova Zdeněk Martínek.

"Tím, že jsme dnes tady, chceme ukázat a jasně deklarovat, že nám jde o rozvoj venkova a ten nám leží na srdci. Plzeňský kraj byl vyhlášen nejlepším místem pro život. Máme krásná místa i šikovné lidi a ředitel meclovské akciové společnosti je toho příkladem," uvedl hejtman Milan Chovanec.

Počin meclovských zemědělců se zamlouvá i krajskému radnímu pro oblast zemědělství a životního prostředí Petrovi Smutnému: "Jenom je můžu chválit. Na kraji připravuji projekt Plzeňský kraj energeticky nezávislý a součástí by měly být bioplynové stanice, které mohou vytápět přilehlé vesnice. Jestli nás do budoucna vedle nedostatku vody něco ohrožuje, je to nedostatek zdrojů tepla. A obecně: když si člověk vzpomene, jak venkov vypadal před pár lety, dnes musí mít radost z každého pokroku".

"Jsem přesvědčen, že bioplynové stanice mají být součástí zemědělské výroby, v níž je meclovská společnost tak úspěšná. Stát by měl podporovat do budoucna ty bioplynové stanice, které jsou navázány na živočišnou výrobu," uvedl poslanec Jiří Papež.

S novým zařízením vyjádřil spokojenost i meclovský starosta. "Myslím si, že je třeba řediteli Meclovské zemědělské poděkovat za odvahu, že se do takto náročné investice pustil. Rýsuje se zároveň spolupráce obce se společností a týká se využití tepla, které vzniká při spalování bioplynu a jež vychází z agregátů jako teplá voda. Po ukončení zkušebního provozu by obec mohla nechat vypracovat studii a poté i projektovou dokumentaci na vytápění části Meclova, nebo alespoň obecních objektů, například školy, školky a pohostinství," předesílá starosta Zdeněk Martínek s tím, že odpadního tepla vzniká hodně, dala by se s ním vytápět nejméně polovina obce.