V Meclově začali zkoumat léčebné konopí

obrazek
24. srpna 2016 08:56, aktualizováno 08:09, Mgr. Alena Marešová

Nové Pracoviště pro výzkum léčebného konopí bylo slavnostně otevřeno v úterý 23. srpna 2016 v areálu Meclovské zemědělské, a. s. Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci Plzeňského kraje náměstek Ivo Grüner, radní Jaroslav Šobr a Václav Štekl, ale také členové Parlamentu ČR – senátor Jan Látka a poslanec Jan Volný.

Díky spolupráci Meclovské zemědělské, a. s. a České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) mohl být zahájen „Projekt realizace pracoviště pěstování léčebného konopí pro výzkumné a experimentální účely“.  ČZU je v projektu zastoupena Fakultou agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, která je odborným garantem pracoviště a zaujímá v něm roli jak badatelskou, tak i roli koordinátora propojení projektu s ostatními výzkumnými obory i praktickou aplikací.

„Kromě hlavní myšlenky, kterou je podpora vědy a výzkumu, spatřuje v tomto programu Meclovská zemědělská samozřejmě i další růstový potenciál, a to stát se v blízké budoucnosti komerčním producentem této byliny, dále podpořit zaměstnanost v regionu či příhraniční spolupráci," uvedl ředitel společnosti Jaroslav Hána. Dle informací ČZU je hlavním cílem výzkumu sledování vlivu použité pěstební technologie na obsah účinných látek v rostlinách a komparaci pěstebních technologií s ohledem na ekonomiku pěstování a specifiku podniku.

Fotogalerie: