V Muzeu loutek začala výstava „Josef Skupa – dnes a denně zázraky“

obrazek
02. května 2017 10:43, aktualizováno 09:43, Mgr. René Zeithaml

V Muzeu loutek v Plzni probíhá až do konce roku 2017 výstava "Josef Skupa – dnes a denně zázraky". Jejího slavnostního zahájení se ve čtvrtek 27. dubna 2017 za Plzeňský kraj zúčastnil náměstek hejtmana Martin Baxa.

Výstava věnovaná osobnosti Josefa Skupy představuje návštěvníkům uměleckou cestu významného českého loutkoherce, který dokázal obhájit specifický divadelní druh nejen před dětskými diváky, ale taktéž před diváky dospělými. Tato nová expozice není však pouhou sondou do umělcova života. V rámci výstavy se návštěvník seznamuje s loutkami, jež pod vedením Josefa Skupy dokázaly v nesnadných dobách českého národa rozptýlit hutnou atmosféru všedních dní. Některé z nich dokonce ještě nikdy předtím vystaveny nebyly! V loňském roce totiž došlo k unikátnímu nálezu loutek, z nichž autoři výstavy část vystavili s minimálním zásahem restaurátorů. Jedná se například o sérii loutek, na nichž je možno pozorovat, do jakého stavu se mohou umělecké řezby dostat bez péče odborníků, a tyto zároveň porovnat s řezbami, jež rukama odborníků prošly.

Opomenut není ani jeden z největších darů, který Skupa od přírody obdržel, a tím byl jeho hlasový fond. Výstava je tak doplněna o audionahrávky a malý model divadla s několika krátkými texty Spejbla a Hurvínka, u něhož si zájemci mohou vyzkoušet Skupovu nelehkou práci s hlasem, tedy rychlé střídání basu a fistule. Zároveň tento malý model divadla slouží jako ideální průprava do finální části stálé expozice Muzea loutek, kde se již nachází velký divadelní sál, ve kterém je možné sehrát libovolné představení.

V roce 2017 uplynulo 125 let od narození a 60 let od úmrtí Josefa Skupy (16. 1. 1892 ve Strakonicích – 8. 1. 1957 v Praze).

Fotogalerie: