V Plzeňském kraji mohou zájemci stále žádat o dotaci na výměnu kotle

obrazek
29. května 2014 16:20, aktualizováno 15:24, Mgr. Jana Filípková

Ve Společném programu na podporu výměny kotlů zbývá pro potencionální žadatele necelých 600 tisíc korun. Více než polovina z alokovaných 20 mil. korun, z nichž 10 mil. korun je přímo z rozpočtu Plzeňského kraje a druhá část je z prostředku Státního fondu životního prostředí České republiky, byla vyčerpána již první den podávání žádostí. Žádosti jsou přijímány elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace od pondělí 26. května.

„Cílem programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva. Proto podpora je poskytována na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje v Plzeňském kraji,“ vysvětluje radní Plzeňského kraje pro životní prostředí Václav Štekl. A dodává „k dnešnímu dni bylo podáno celkem 400 žádostí v celkové hodnotě 19 405 000,- korun.“

Prvním krokem každého zájemce je podání elektronické žádosti v aplikaci eDotace, která je dostupná na internetovém portálu Plzeňského kraje (http://dotace.plzensky-kraj.cz) a je možné jí podat od 26. května do 30. června 2014 do 16.00 hodin nebo do vyčerpání alokace určené pro danou výzvu.

Ve druhém kroku doručí žadatelé, kteří podali elektronickou žádost a bylo jim přiděleno pořadové číslo, podepsanou písemnou žádost se všemi náležitostmi a přílohami v obálce do 5 pracovních dnů od přidělení pořadového čísla. Žádost je možné zaslat poštou nebo podat osobně v úředních hodinách na podatelnu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

 

Finanční dotace v rámci této výzvy se liší v závislosti na typu podporovaného kotle, viz tabulka níže:

 

označení kotle v elektronické žádosti

typ kotle

výše dotace

A

kotel na tuhá paliva emisní třídy 3 ČSN EN 303-5 s automatickým dávkováním paliva

40 000 Kč

B

kotel na tuhá paliva emisní třídy 4 ČSN EN 303-5 nebo vyšší s automatickým dávkováním paliva

60 000 Kč

C

zplyňovací kotel na tuhá paliva s akumulační nádobou, emisní třídy 4 ČSN EN 303-5 nebo vyšší

55 000 Kč

D

plynový atmosférický kotel na zemní plyn

15 000 Kč

E

plynový kondenzační kotel na zemní plyn

20 000 Kč

 

Jedná se již o 7. výzvu Ministerstva životního prostředí ČR, do které se Plzeňský kraj v letošním roce zapojil poprvé.