V Plzni proběhl Celostátní seminář ředitelů SVČ a DDM 2013

obrazek
25. listopadu 2013 16:13, aktualizováno 15:13, Mgr. René Zeithaml

Celostátní seminář ředitelů středisek volného času (SVČ) a domů dětí a mládeže (DDM) proběhl v Plzni v pátek 22. listopadu a v sobotu 23. listopadu 2013. Byl určen pro všechny ředitele, kteří pracují v oblasti zájmového vzdělávání v České republice.

Ze 14 krajů České republiky se do Plzně sjelo 210 ředitelů a 10 významných hostů z řad Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Krajského úřadu Plzeňského kraje, host ze Slovenska a sedm vystavovatelů. Za Plzeňský kraj se zúčastnila vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslava Havlíčková, přítomné přišel pozdravit náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček, nechyběl ani ředitel Techmanie Science Center v Plzni Vlastimil Volák a Pavel Honzík z krajského pracoviště České školní inspekce.

Seminář se uskutečnil jako pracovní jednání pro výměnu zkušeností a získání nových informací v oblasti legislativy a nových forem práce. Pro ředitele byl připraven program jak pro oblast vzdělávání, tak formou pracovních dílen, kterých se zúčastnili v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne. Výstupy z těchto dílen pomohou k rozšíření pohledu na oblast zájmového vzdělávání i na důležité utváření dalších cílů a změn.

Před zahájením dílen (workshopů), proběhlo jednání v plénu republikového shromáždění Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže ČR, kde byla předložena zpráva o činnosti, zpráva o hospodaření, zprávy z jednotlivých pracovních skupin, zpráva o volbách v jednotlivých krajích a volby vedení SP DDM ČR. Závěrem byli ředitelé seznámeni s programem SP DDM ČR na další 4 roky.

V úvodním vystoupení Jaroslavy Havlíčkové z Krajského úřadu Plzeňského kraje zazněly informace o situaci v Plzeňském kraji: „Všechna střediska nabízí svým klientům možnosti smysluplného využívání volného času během školního roku i o prázdninách, vytváří podmínky pro aktivní trávení volného času, pro realizaci dětí a mládeže v oblasti svých zájmů, relaxaci i rekreaci. Nechybí ani osvětová činnost, soutěže a individuální práce s talenty. Střediska volného času také nabízejí výukové programy pro školy, zejména v oblasti primární prevence rizikového chování a environmentální výchovy. Motivují, podporují a vedou děti a mládež k rozvoji osobnosti, k získávání klíčových kompetencí, a to širokou nabídkou pestrých aktivit uskutečňovaných v bezpečném prostředí pod vedením kvalifikovaných interních a externích pracovníků."

 „Nepřejeme si, aby děti a mladiství neměli kam jí. Pro zajištění kvalitního využití volného času je důležité, abychom jako střediska volného času a domy dětí a mládeže utvářeli takové podmínky, které by eliminovaly rizikové a negativní jednání dětí a mladistvých a pomohly při cílené prevenci, osobnostním růstu dětí a mladistvých, získávání kompetencí k rozvoji osobnosti, sebereflexi a zdravému uvažování a vyvíjení se v naší společnosti. U dětí a mladistvých je třeba vypěstovat správné chápání hodnot a návyků, napomáhat rodičům ve výchově a vzdělávání a orientovat děti a mladistvé ke správnému pochopení občanství jak v ČR, tak v rámci EU. Žít zdravě, hravě, šťastně s pocitem, že od útlého věku vím, kam patřím, kdo jsem a jak mohu prospět společnosti a snažit se žít s úctou, respektem a pokorou," uvedla ředitelka Domu dětí a mládeže, RADOVÁNEK, Kaznějov, paní Eva Tischlerová.

Fotogalerie:

     

Témata vzdělávacích dílen:

  1. Změna zřizovatele -  Jaroslav Ondráček
  2. Regenerace sil pedagoga volného času – Bára Polívková
  3. Naučte se propagovat svou organizaci jednoduše a kreativně I. - Petr Vinš
  4. Plánování a organizace práce  - Mgr. Romana Michalíková
  5. Evaluace a aktualizace ŠVP – Jana Heřmanová, Vladislava Lukešová
  6. Fundraising - Ludmila Pohanková
  7. PDP – práce v klubech, mládež, ICM – Jan Dvořák, Tomáš Holý
  8. PDP – práce MARC (Mateřská a rodinná centra) – Lenka Říhová
  9. PDP – pobytové akce, výukové programy – Pavel Bartoň 
  10. PDP – trendové aktivity – výměna zkušeností – Milan Appel

Ve večerních hodinách následoval společenský večer, který pro hosty a ředitele ze SVČ a DDM z České republiky připravily domy dětí a mládeže z Plzeňského kraje. K vidění bylo vystoupení pětinásobných mistrů světa, tanečního souboru Storm Ballet, Spider dance company, taneční vystoupení paní Venduly Brettschneiderové a Mlileny Selnerové a všechny potěšila taneční a pěvecká folklorní skupina dětí a mladých lidí Sluníčko z Rokycan. Vystoupení Miloše Novotného ze Třemošné, který získal ocenění v Hlasu Česko – Slovenska, přispělo k výborné náladě a pohodě večera.

 „Ukázalo se, že ředitelé mají zájem přispívat k přípravě nových forem práce, není jim lhostejný další vývoj neformálního a zájmového vzdělávání. Mnozí z nich se zúčastnili podzimních jednání s MŠMT v rámci kulatých stolů, které byly uspořádány v rámci přípravy Národní strategie pro mládež 2020 Tento dokument je i pro oblast zájmového vzdělávání velice důležitý a je třeba se nad vytčenými cíli a přiřazenými opatřeními tohoto dokumentu zamýšlet a pracovat s nimi. I na nás všech nyní bude, jak budeme vytvářet příznivé a udržitelné podmínky pro účast dětí a mladých lidí v zájmovém a neformálním vzdělávání, což je jedním ze zásadních cílů připravovaného dokumentu," říká paní ředitelka Eva Tischlerová.