V Rokycanech byla slavnostně otevřena okružní křižovatka „U Střelnice“, II/605

obrazek
30. září 2013 15:36, aktualizováno 14:36, Mgr. René Zeithaml

30. září 2013 ve 12:00 hodin byla slavnostně otevřena stavba okružní křižovatky v Rokycanech, která řeší dopravu na důležité křižovatce u Střelnice a která je jednou z nejzatíženějších ulic ve městě.

Jedná se o důležitou křižovatku v centru města, která je tvořena průtahem silnice II/605, dělící se na dvě větve ul. Jiráskovu a ul. Třebízského. Stavba řešila rekonstrukci stávající atypické křižovatky na křižovatku okružní (kruhový objezd), která nově umožňuje obousměrný provoz v ulici Třebízského a je vytvořeno přímé dopravní napojení centrální části města. Díky stavbě se také sníží hladina hluku v Plzeňské ulici, kde došlo k odstranění dlážděného povrchu.

Projekt okružní křižovatky u Střelnice zahrnoval rekonstrukci nejen vlastní křižovatky, ale i okolních komunikací - 415 m ul. Plzeňské, 345 m ul. Soukenické a Třebízského, 62 m ul. Jiráskovy a 61 m ul. Míru. Samotná okružní křižovatka má vnější průměr 32 m s okružním pásem šířky 6,5 m. Součástí stavby byla rekonstrukce chodníků, vybudování cyklostezky, parkovacích stání, kanalizace, vodovodu, veřejného osvětlení, přeložka telefonního vedení, vedení ČEZ a sadovnické úpravy.

Příprava stavby byla zahájena v červnu 2009, v listopadu 2011 bylo vydáno územní rozhodnutí a v lednu 2012 bylo vydáno poslední z celkových čtyř stavebních povolení. Stavba byla zahájena v červenci 2012 a dokončena v srpnu 2013. Projektovou dokumentaci zpracoval IP projekt – Ing. Petr Zítek. Investorem stavby byli Plzeňský kraj a město Rokycany. Celkové konečné náklady projektu jsou ve výši 51,3 mil. Kč, Plzeňský kraj se podílí 18,9 mil. Kč a město Rokycany 32,4 mil. Kč.  Zhotovitelem byla firma Skanska a.s.


(zleva): Aleš Novák (Skanska), Vladimír Šmolík (starosta Rokycan), Jaroslav Bauer (náměstek hejtmana PK pro oblast doprava), Stanislav Liška (generální ředitel SÚS PK)