V Tlučné je otevřen sedmnáctý sběrný dvůr v Plzeňském kraji

obrazek
23. ledna 2012 16:36, aktualizováno 13. února 2012 16:05,

V Tlučné u Plzně byl otevřen nový sběrný dvůr, který ode dneška slouží veřejnosti. Postaven byl díky prostředkům z Evropské unie a určen je pro sběr všech druhů odpadů, včetně nebezpečných. Nový sběrný dvůr byl vybudován na místě, kde byly dříve kalové rybníky černouhelného dolu.

Sběrný dvůr v Tlučné je sedmnáctým v Plzeňském kraji a patří k největším. Jeho plocha je 2,5 tisíce metrů čtverečních. Má kapacitu 240 tun odpadu za rok.

"Plzeňský kraj podporuje výstavbu sběrných dvorů a i díky nim se náš kraj umisťuje na předních místech v soutěžích v separaci odpadů a udržujeme čisté životní prostředí. Proto jsme rádi, že vznikl již sedmnáctý sběrný dvůr v kraji. Naplňuje se tím také koncepce Plzeňského kraje jako „Nejlepšího místa pro život,“ říká náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Náklady na zbudování sběrného dvora představují částku 12 a půl milionu korun. Tolik ovšem v obecní kase nebylo. Z 85 procent byla stavba financována z evropských peněz – z Operačního programu životního prostředí a významně přispěl i Státní fond životního prostředí.


náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (vpravo) a radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Petr Smutný při slavnostním otevření sběrného dvora