„Vaříme s Regionální potravinou PK 2014“ - finále kuchařské soutěže středních škol opět na Apetit Festivalu

obrazek
05. května 2014 17:29, aktualizováno 06. května 2014 07:13, Mgr. René Zeithaml

Za areálem OC Plzeň Plaza se od 17. do 18. května 2014 opět uskuteční svátek jídla a pití Apetit Festival 2014. Jeho součástí je finále soutěže určené studentům středních škol Plzeňského kraje „Vaříme s Regionální potravinou Plzeňského kraje 2014". Samotný název přesně vystihuje jedno z pravidel soutěže: jídlo musí být vytvořeno nejméně z jednoho druhu regionální potraviny.

Nejlepší tři týmy z přihlášených škol postoupily do finále, kde je v sobotu 17. května 2014 čeká praktické kolo. Od 10:00 do 14:00 hodin ve stanu Plzeňkého kraje umístěného hned vedle hlavního pódia budou studenti Hotelové školy, Plzeň, Střední odborné školy a středního odborného učiliště, Horšovský Týn a Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy připravovat jednotlivá menu. Ta se skládají z předkrmu, hlavního chodu a moučníku.

Hotelová škola, Plzeň
Předkrm:
Uzený pstruh v aspiku s pažitkovým creme fraiche a brunoise z kořenové zeleniny.
Hlavní chod: Vepřová krkovice pečená v jablečném moštu, nastavená bramborová kaše s kroupami a restovanou kapustou.
Moučník: Dortík z červené řepy doplněný jogurtovo tvarohovým krémem zdobený karamelizovanou hruškou a vinným sirupem

Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Horšovský Týn
Předkrm:
Filátko z candáta s teplým čočkovým salátem na opečené cuketě s pečeným cherry rajčetem a fritovaným česnekem
Hlavní chod: Pečený králičí hřbet ve slanině s rozmarýnem a smetanovou omáčkou, baby karotkou, cukrovým hráškem a karlovarským knedlíkem
Moučník: Jáhlový nákyp s ovocem, hruškovým rozvarem s medovinou, zkaramelizovanou hruškou a malinami

Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
Předkrm:
Vlažný čočkový salátek s filátkem z uzeného pstruha, citronovým dresinkem a krutony
Hlavní chod: Váleček z vepřové pečeně pečený na bylinkách a slanině, doplněný šumavskými zelníky, jablečným ragú a silnou šťávou
Moučník: Makový tunýlek s náplní z čerstvého sýra, krupicové flameri doplněné jahodovou omáčkou a jogurtovým špalíčkem

Od 14:00 hodin pak porota ve složení šéfkuchařů Petr Cuřín, František Eger, Václav Pach, předseda Krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma, náměstek hejtmana Václav Šimánek a populární Zdeněk Pohlreich zhodnotí připravované pokrmy i samotné servírování a rozhodne o vítězi celé soutěže.

Zkrátka nepřijde ani veřejnost, protože bude mít možnost degustační menu ochutnat.

Cca v 15:00 hodin proběhne slavnostní vyhodnocení.