Veletrh cestovního ruchu ITEP otevřel dveře rodinám s dětmi

obrazek
16. září 2016 14:33, aktualizováno 21. září 2016 11:18, Mgr. René Zeithaml

V hale Lokomotivy v Plzni na Slovanech se ve čtvrtek 15. září 2016 otevřely brány 12. ročníku veletrhu cestovního ruchu ITEP. O slavnostní atmosféru se na zahájení postarali mladí muzikanti z Junior orchestru pod taktovkou Jana Bodnára. Samotný veletrh zahájil hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Cestu do plzeňské haly TJ Lokomotiva si na zahájení veletrhu našly více než čtyři tisíce návštěvníků, které přivítal nejen hejtman kraje, ale kromě náměstka Jiřího Stručka také například ředitelka odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj Renata Králová či generální ředitelka Agentury CzechTurism Monika Palatková.

Těší mě zájem zahraničních vystavovatelů zúčastnit se veletrhu a dle účasti návštěvníků vidím, že o destinace v Rakousku, Německu, Slovensku nebo Itálii mají zájem," uvedl hejtman při zahájení veletrhu.

Veletrh ITEP byl letos poprvé rozšířen do obou hal TJ Lokomotiva a návštěvníci mohli získat informace o cestování, tipy na výlety a užitečné cestovatelské rady od 132 vystavovatelů z tuzemska i zahraničí. Nejvíc si však veletrh užijí rodiny s dětmi, na které se letošní ročník ITEPu zaměřil.

Dvanáctý ročník veletrhu cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP navštívilo celkem 13,5 tisíce návštěvníků.

 „Opět byl překonán rekord v počtu vystavovatelů i návštěvníků. Přibyli vystavovatelé z Moravy, Itálie a ze Slovenska, kteří se již nyní těší na 13. ročník. Rozšíření veletrhu o interaktivní halu věnované rodinám s dětmi byl krok správným směrem. Návštěvníci uvítali tuto novou koncepci veletrhu s velkým ohlasem, proto bychom ji rádi zachovali," řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček.

V pestrém doprovodném programu 12. ročníku byla hudební, divadelní a kouzelnická vystoupení, nejrůznější soutěže pro děti, mnoho zábavy si užily ve fotokoutku. Nově byly do programu zařazeny prezentace, poučné a vázající se k cestování. Velký zájem zaznamenal tradiční bod programu Křeslo pro hosta, kde usedl Adam Mišík, Karel Zima, Pavel Horváth, Pavel Kikinčuk a Kamila Kikinčuková, Taťjana Medvecká a Stanislav Hybler.

V expozici věnované Západočeskému baroku byly vystaveny velkoplošné fotografie Václava Hynčíka představující nejvýznamnější barokní památky Plzeňského kraje. I v baroku si lidé potrpěli na různé laskominy a nejrůznější speciality. Nahlédnout bylo možné do originálních barokních receptů mnohdy prazvláštních chutí tehdejší kuchyně.

Jedinečné expozice zavedly děti například do vědecko-fantastických světů – Techmania, v nafukovacím planetáriu Hvězdárny Rokycany pozorovat tajuplný vesmír, v expozici NP Šumava divokost přírody a svět zvířat se ZOO Plzeň.

Z propagačních materiálů o Plzeňském kraji byl tradičně největší zájem o Šumavu, tipy na výlety a turistické šumavské cíle, Rozhledny a Památky. Velmi žádaná byla turistická mapa Šumavy a Českého lesa a zcela nově vydaná mapa Brd.

Podrobné informace o veletrhu najdete na www.itep-plzen.cz

Fotogalerie: