Velvyslankyni Švédska zajímala ekonomika a zaměstnanost

obrazek
30. ledna 2018 16:48, aktualizováno 15:48, Mgr. Alena Marešová

Plzeňský kraj navštívila v úterý 30. ledna 2018 velvyslankyně Švédska v České republice Anna Viktoria Li, která je ve funkci o září roku 2016. Velvyslankyni na úřadě přijal náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Vzhledem k tomu, že paní velvyslankyně navštívila Plzeňský kraj vůbec poprvé, bylo na úvod setkání připraveno promítání krátkého filmu o Plzeňském kraji. Velvyslankyni zajímala ekonomická situace v našem regionu a změny, kterými si kraj prošel za posledních 15 let. Hovořilo se o nízké nezaměstnanosti, a s tím souvisejícím nedostatku pracovních sil a problematice agenturních zaměstnanců. Náměstek hejtmana hovořil o snaze podporovat menší podniky nebo firmy, kde se vytváří vyšší přidaná hodnota, podporován výzkum a spolupráce s univerzitou.

Velvyslankyni zajímal také postoj obyvatel v kraji k Evropské unii nebo jejich názor na zavedení jednotné evropské měny. Dále se hovořilo o cestovním ruchu a také nárůstu přílivu návštěvníků kraje v souvislosti se získáním titulu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Z krajského úřadu vedla cesta paní velvyslankyně na Západočeskou univerzitu a odpoledne se setkala s primátorem města Plzně.

Fotogalerie: