Vesnicí Plzeňského kraje roku 2013 jsou Němčovice

obrazek
29. července 2013 09:30, aktualizováno 14:12, Šárka Stará

Na slavnostním vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku 2013, konaném v sobotu 27. 7. 2013 na návsi v Němčovicích, předal starostovi Karlu Ferschmannovi ocenění i finanční dar od Plzeňského kraje ve výši 60 tis. korun hejtman Milan Chovanec.

„Blahopřeji všem Němčovickým a panu starostovi. Je to člověk na svém místě, který se o obec stará opravdu vzorně, a já věřím, že Němčovice se budou v dalších letech rozvíjet stejně jako dosud. Plzeňský kraj k tomu samozřejmě rád přispěje,“ řekl Milan Chovanec.


Němčovickým náleží Zlatá stuha a s ní i tutul Vesnice Plzeňského kraje roku 2013.


Starosta Němčovic Karel Ferschmann hradě ukazuje Zlatou stuhu všem přítomným.


Vedle Němčovic byly oceněny i další obce. Bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Řenče z jižního Plzeňska. Modrá stuha za společenský život putuje do stejného okresu, do obce Buková. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí si z dnešního vyhlašování odvezl městys Kolinec z okresu Klatovy a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získal Velký Bor z téhož okresu. 


Bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Řenče.

 


Modrá stuha za společenský život patří obci Buková

„Všechny obce oceněné těmito stuhami získávají od Plzeňského kraje finanční odměnu ve výši třicet tisíc korun,“ říká Ivo Grüner, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku. 


Zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí se může pyšnit Kolinec.


Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu získal Velký Bor.

Uděleny byly i další ceny. Cena hejtmana Plzeňského kraje a s ní i 40 tis. Kč patří Zvíkoveci, Cenu Rady Plzeňského kraje a 30 tis. Kč získaly Kozolupy a Cenu naděje pro živý venkov si odvezly Břežany.


Cena hejtmana Plzeňského kraje putuje do Zvíkovce.


Cenu Rady Plzeňského kraje předali náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková a náměstek Ivo Grüner starostce Kozolup.

 

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova Plzeňského kraje, jíž jsou oceňovány příkladné stavby realizované v duchu tohoto programu, byla udělena:

V kategorii A – obnova či rekonstrukce památkově chráněných objektů - obci Žihle za záchranu kostela sv. Filipa a Jakuba.

V kategorii B – obnova či rekonstrukce staveb venkovské zástavby - městu Kasejovice za rekonstrukci a přístavbu fotbalové tribuny a šaten.

V kategorii C – nové venkovské stavby - obci Kamenný Újezd za vybudování kamenné kašny.

Další ocenění:

Diplom za trvalou údržbu veřejné zeleně – obec Kostelec

Diplom za udržování historické paměti obce – obec Hněvnice

Diplom za příkladnou péči o historickou zástavbu obce – obec Luženičky

Diplom za vzorné vedení obecní knihovny – obec Břasy

Diplom za vzorné vedení obecní kroniky – obec Žihle

Zástupci všech zúčastněných obcí převzali reliéfní dřevořezby vyrobené Milanem Machovičem z Trnčí u Ježov.


Jasná ukázka toho, že v Němčovicích se lidem žije dobře. 

Poprvé soutěž vyhlásil v roce 1995 Spolek pro obnovu venkova ČR, a to ještě pod názvem Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice. Následující rok se připojily Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a od roku 2007 je vyhlašovatelem i Ministerstvo zemědělství.

Smyslem soutěže Vesnice roku je poukázat na význam venkova, povzbudit jeho obyvatele k aktivní účasti na jeho rozvoji a ukázat rozmanitost uskutečňování programů obnovy vesnic.

Letos se do soutěže přihlásilo celkem 273 obcí ze všech krajů České republiky. Z Plzeňského kraje soutěžilo 21 obcí:

z okresu Domažlice – Luženičky, Mezholezy,

z okresu Klatovy – Břežany, Hamry, Hradešice, Kolinec, Plánice, Velký Bor,

z okresu Plzeň-jih – Buková, Kasejovice, Řenče,

z okresu Plzeň-sever – Hněvnice, Kozolupy, Úherce, Žihle,

z okresu Rokycany – Břasy, Kamenný Újezd, Němčovice, Zvíkovec,

z okresu Tachov – Broumov, Kostelec.


Během slavnostního odpoledne předvedli malí hasiči z Němčovic hasičské cvičení, za které dostali medaili od hejtmana Milana Chovance
.


Hodnotitelská komise navštívila všechny přihlášené obce v období do 22. května do 13. června 2013. Předsedou hodnotitelské komise byl Petr Klásek – starosta obce Chanovice, vítězné obce z roku 2011, funkci místopředsedy vykonával Josef Rousek – starosta města Strážov – vítězné obce z roku 2012. V hodnotitelské komisi dále zasedli: Ivo Ryšlavý – tajemník soutěže – zástupce Ministerstva pro místní rozvoj, Jiří Červenka – zástupce Svazu měst a obcí ČR, Tamara Salcmanová – zástupkyně Spolku pro obnovu venkova ČR a Sdružení místních samospráv ČR, Zdeňka Hauserová - zástupkyně Ministerstva zemědělství, Jana Včalová – zástupkyně Ministerstva životního prostředí a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Karel Foud – zástupce Ministerstva kultury, Zdeňka Buršíková – zástupce Svazu knihovníků a informačních pracovníků a Lenka Šmejkalová – zástupkyně Plzeňského kraje.
 


Ti nejmenší se představili vystoupením nazvaným "Hoří!".

Vítězné Němčovice se už nyní se mohou připravovat na návštěvu celostátní hodnotitelské komise a v září se společně s dalšími dvanácti obcemi z Česka utkají o titul Vesnice roku 2013. Výsledky celostátního kola soutěže oznámí ministr pro místní rozvoj František Lukl 14. září 2013 v Luhačovicích.

Z Plzeňského kraje se 1. místem mohou pyšnit Nečtiny, které titul Vesnice roku vybojovaly v roce 2002. V roce 2003 pak 2. místo získala Dyšina a v roce 2010 také Koloveč.