Vesnicí Plzeňského kraje roku 2014 je Kostelec

obrazek
04. srpna 2014 16:04, aktualizováno 15:04, Mgr. Alena Marešová

Vítězem jubilejního dvacátého ročníku soutěže Vesnice roku se stala obec Kostelec na Tachovsku, která se nejlépe prezentovala ve všech posuzovaných oblastech a získala tak nejvyšší ocenění - Zlatou stuhu. Mezi další stuhou oceněné obce patří Raková, Žihle, Hromnice a Příchovice.

Do soutěže se letos přihlásilo 16 obcí Plzeňského kraje, ze kterých hodnotitelská komise v čele s předsedou komise Josefem Rouskem vybírala letošní vítěze. „Soutěže se mohly zúčastnit všechny obce, města a městyse vesnického charakteru do 7 500 obyvatel, a které mají zpracovaný vlastní plán obnovy vesnice. Hodnotitelská komise pak na přelomu května a června všechny přihlášené obce navštívila a zástupci obcí měli možnost prezentovat činnost obce,“ popisuje pravidla soutěže Josef Rousek, předseda komise a také starosta obce Strážov, která zvítězila v krajském kole v roce 2012.


Předání Modré stuhy starostovi obce Žihle.

Závěrečný ceremoniál spojený s vyhlášením vítězů se uskutečnil ve vítězné obci – v Kostelci na Tachovsku.„Do soutěže jsme se hlásili posledních deset let a až nyní se nám podařilo zvítězit. Je to zásluha především obyvatel obce,“ řekl starosta Kostelce František Trhlík. Zlatou stuhu a příspěvek od Plzeňského kraje ve výši 60 tisíc korun předal vítězné obci hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který převzal záštitu nad soutěží. „Jsem velmi rád, že prostřednictvím soutěže Vesnice roku je možné ocenit aktivitu obcí, jejich představitelů a občanů, kteří zde žijí a mají snahu zvelebovat své okolí a udržovat společenský život v obce. Život na venkově je potřeba udržovat a podporovat, a to se prostřednictvím této soutěže daří,“ uvedl hejtman.


Bílou stuhu převzal starosta obce Raková.

Bílou stuhu za zapojení dětí a mládeže do života obce získala Raková na Rokycansku, Modrou stuhu oceňující společenský život v obci obdržela obec Žihle na severním Plzeňsku, za péči o zeleň a životní prostředí získala Zelenou stuhu obec Hromnice na severním Plzeňsku a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu byla předána obci Příchovice na jižním Plzeňsku. Všechny oceněné obce získaly od Plzeňského kraje příspěvek ve výši 30 tisíc korun.


Hejtman Plzeňského kraje předal Oranžovou stuhu starostce obce Příchovice.

Každoročně je také udělována Cena hejtmana Plzeňského kraje, kterou letos získala obec Chotěšov na jižním Plzeňsku. Dalším oceněním je Cena rady Plzeňského kraje, kterou zástupcům obce Kamenný Újezd na Rokycansku předali členové Rady Plzeňského kraje Ivo Grüner, Zdeňka Lišková a Václav Štekl. Obě ocenění jsou spojena s finanční odměnou - šek na 40 tisíc korun obdržela obec Chotěšov a částku 30 tisíc korun obec Kamenný Újezd.


Zelenou stuhu převzal starosta obce Hromnice.

Vyhlašovatelem soutěže je Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Záštitu nad krajským kolem soutěže převzal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Více informací na: www.vesniceroku.cz


Symbolické žezlo Vesnice roku předal starostovi Kostelce Fratišku Trhlíkovi starosta obce Němčovice, které zvítězily v soutěži v roce 2013.

 

Přehled oceněných:

  • Zlatá stuha – obec Kostelec (okres Tachov)
  • Bílá stuha – obec Raková (okres Rokycany)
  • Modrá stuha – obec Žihle (okres Plzeň-sever)
  • Zelená stuha – obec Hromnice (okres Plzeň-sever)
  • Oranžová stuha – obec Příchovice (okres Plzeň-jih)

 

  • Cena hejtmana Plzeňského kraje – obec Chotěšov (okres Plzeň-jih)
  • Cena Rady Plzeňského kraje – obec Kamenný Újezd (okres Rokycany)

 

  • Cena naděje pro živý venkov – obec Broumov (okres Tachov)
  • Diplom za kvalitní květinovou výzdobu v obci (Fulínova cena) – obec Přívětice (okres Rokycany)

 

  • Diplom za vzorné vedení kroniky – obec Dobříč (okres Plzeň-sever)
  • Diplom za moderní knihovnické a informační služby (NOVĚ) – obec Břasy (okres Rokycany)

cena Zlatá cihla v Programu obnovy venkova (POV)

  • Zlatá cihla v POV kategorie A – obnova či rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu
  • obec Břežany (okres Klatovy) za rekonstrukci památkově chráněné kaple sv. Anny

 

  • Zlatá cihla v POV kategorie B – obnova či rekonstrukce staveb venkovské zástavby
  • obec Broumov (okres Tachov) za rekonstrukci bývalé obecní školy

 

  • Zlatá cihla v POV kategorie C – nové venkovské stavby
  • obec Řenče (okres Plzeň-jih) za areál předškolního vzdělávání

 

Černošín – účastnický „Diplom za vybudování místního vlastivědného muzea“

Kaceřov – účastnický „Diplom za realizaci naučné stezky“

Kasejovice – účastnický „Diplom za péči o drobné sakrální objekty“