Vítězové Regionální potraviny 2017 v Plzeňském kraji

obrazek
12. července 2017 14:19, aktualizováno 18. července 2017 14:17, Mgr. René Zeithaml

Již poosmé se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Značku, která dává výrobkům punc kvality, může v každém kraji získat pouze devět z nich. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu. Hodnotitelská komise vybírala z 81 produktů od 27 výrobců, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.

Sedmičlenná komise hodnotila soutěžní výrobky za Plzeňský kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 81 výrobků. Zatímco v loňském roce byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následujících osm výrobků:

 

Kategorie:
Výrobek a výrobce:
1.
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ
ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. S R.O.
2.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
BEZ OCENĚNÍ
3.
Sýry včetně tvarohu
ŠÁDIN
ING. OLGA LUKŠOVÁ
4.
Mléčné výrobky ostatní
KEFÍR
VÁCLAV DUB
5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY
6.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
MÜSLENKY S VIŠNĚMI
LENKA HAVLOVÁ
7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
KAROLÍNA SVĚTLÁ 13°
ROBERT BENEŠ
8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ
OD MACHÁČKŮ S.R.O.
9.
Ostatní
SIVEN UZENÝ S HLAVOU
ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.