Již poosmé se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Značku, která dává výrobkům punc kvality, může v každém kraji získat pouze devět z nich. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu. Hodnotitelská komise vybírala z 81 produktů od 27 výrobců, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Sedmičlenná komise hodnotila soutěžní výrobky za Plzeňský kraj. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 81 výrobků. Zatímco v loňském roce byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následujících osm výrobků:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
|
ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ
ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. S R.O.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
BEZ OCENĚNÍ
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
ŠÁDIN
ING. OLGA LUKŠOVÁ
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
KEFÍR
VÁCLAV DUB
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
MÜSLENKY S VIŠNĚMI
LENKA HAVLOVÁ
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
KAROLÍNA SVĚTLÁ 13°
ROBERT BENEŠ
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ
OD MACHÁČKŮ S.R.O.
|
9.
|
Ostatní
|
SIVEN UZENÝ S HLAVOU
ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S.
|
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.