Výstava českých a bavorských zahrádkářů v Plzeňském kraji 2013

obrazek
14. října 2013 15:49, aktualizováno 15:29, Mgr. René Zeithaml

O víkendu 12. – 13. října 2013 patřila plzeňská Bolevecká sokolovna všem, kdo svůj volný čas rádi věnují pěstování ovoce a zeleniny a péči o zahradu. Už podruhé tu pro ně Plzeňský kraj ve spolupráci s Českým zahrádkářským svazem a německými partnery z okresu Cham připravil prodejní výstavu plodů země v srdci Evropy.

Více než šest desítek vystavovatelů z Čech a Bavorska se na výstavě pochlubilo výsledky svého pěstitelského umění. K vidění i ke koupi bylo ovoce, zelenina, bylinky, květiny, okrasné keře, sadba nebo ovocné stromky.

Výstavu v sobotu dopoledne slavnostně zahájil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, předseda republikové rady Českého zahrádkářského svazu Jan Hinterholzinger a místopředseda Okresního sdružení pro zahradnictví a péči o krajinu Cham Johann Robl. „Kvalita a původ potravin je pro lidi stále důležitější. I tato prodejní zahrádkářská výstava, kterou jsme ve spolupráci s našimi partnery připravili, má nabídnout lidem místní plodiny, a třeba je i přivést k zahradničení,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. „Jak se zdá, započali jsme tradici. O výstavu je zájem a návštěvníky baví, takže letošní ročník jistě nebude poslední,“ doplnil Milan Chovanec a připomněl, že výstava je zároveň výbornou příležitostí, kdy si své zkušenosti mohou vyměnit zahrádkáři z obou stran česko-německé hranice.

Návštěvníky bezpochyby oslovila nová odrůda česneku Karel IV. Šlo o polopozdní paličák, který se sklízí ke konci července. Jeho cibule váží kolem 100 gramů a mají výrazně česnekovou chuť. Odrůda je vyšlechtěná tak, že ať je vlhko, nebo sucho, výnos tohoto královského česneku je zhruba stejný.

Návštěvníci mohli na výstavě ochutnat produkty, které se honosí titulem Regionální potravina Plzeňského kraje, jako jsou třeba vyhlášené Krchlebské koláče nebo mošty z Nebílov.

Zahrádkáři také ocenili rady odborníků, třeba známého Václava Rajšla. Připraveny byly soutěže o zajímavé ceny. Tou hlavní bylo roční předplatné časopisu Zahrádkář a koš Regionálních potravin Plzeňského kraje.

Doprovodný program obstarala lidová muzika. V sobotu dopoledne Soubor písní a tanců Jiskra, který letos slaví už pětapadesáté narozeniny, a Plzeňský MLS – malý lidový soubor. V neděli mohli návštěvníci posedět i při cimbálu s moravskými zpěváky. Ti s sebou z Moravy přivezli i pozdrav v podobě burčáku a vín.

Akci, která probíhala v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin, moderoval Stanislav Berkovec. Vstup byl zdarma.

Fotogalerie: