Výstava Místo pro život

obrazek
29. června 2012 14:02, aktualizováno 03. července 2012 12:10,

První ročník výzkumu Místo pro život ukázal, že nejlepší předpoklady ke spokojenému životu mají obyvatelé Plzeňského kraje. Do 14. července si v Galerii města Plzně (Dominikánská 2) můžete prohlédnout výstavu mapující výsledky průzkumu. Výstava se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec s ředitelem Galerie města Plzně Vávlavem Malinou při zahájení výstavy    

Region vyniká zejména v kvalitě zajištění zdravotní a sociální péče a podmínek pro vzdělávání. Jak vyplynulo z výběrového šetření provedeného v průběhu výstavy Místo pro život, která v uplynulých dvou měsících putovala krajem, jsou právě tyto oblasti pro místní obyvatele nejdůležitější.

Své životní priority dalo během šetření najevo více než 1 300 obyvatel Plzně, Domažlic, Rokycan a dalších 25 obcí Plzeňského kraje. „Jsem rád, že pro naše obyvatele je klíčová právě oblast zdravotnictví a sociální sítě. Je to totiž i jedna z priorit mých i kraje. Dlouhodobě se snažíme o zachování sítě nemocnic, lékařských pohotovostí a výjezdních míst zdravotnické záchranné služby tak, aby pro každého bylo zdravotnictví místně i časově dostupné,“ komentoval výsledky šetření hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Pořadí důležitosti jednotlivých oblastí života podle občanů Plzeňského kraje se podobá prioritám stanoveným kolegiem osobností výzkumu Místa pro život. Jeho členové, mezi nimiž jsou například kardiochirurg Jan Pirk, člen NERV Petr Zahradník nebo desetibojař Tomáš Dvořák, považují za stěžejní péči o děti a vzdělávání následované zdravotnictvím. Jako třetí v pořadí klasifikovali pracovní podmínky. Od obyvatel západočeského regionu se ale značně liší jejich vnímání důležitosti infrastruktury: podle kolegia je v pořadí pátá, zatímco místní ji považují za nejméně důležitou.

 

 

 

 

 

 

Priority podle kolegia

1.

Péče o děti a vzdělávání

2.

Bezpečnost

3.

Ekologie a životní prostředí

4.

Zdravotnictví a sociální síť

5-6.

Občanská společnost a tolerance

5-6.

Pracovní podmínky

7.

Rozvoj infrastruktury

8.

Volnočasové aktivity a turismus

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umístění Plzeňského kraje
v tematických oblastech

2.

Péče o děti a vzdělávání

2.

Pracovní podmínky

3.

Ekologie a životní prostředí

3.

Zdravotnictví a sociální síť

3.

Občanská společnost a tolerance

6.

Volnočasové aktivity a turismus

7.

Bezpečnost

14.

Rozvoj infrastruktury

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srovnávací výzkum Místo pro život (www.mistoprozivot.com) mapuje kvalitu života a spokojenost obyvatel s životními podmínkami v jednotlivých krajích České republiky. Jeho cílem je vyvolat celospolečenskou debatu nad hodnotovým žebříčkem obyvatel České republiky. Výzkum se opírá o statistická data, která jsou rozdělena do 8 oblastí, a dává je do kontextu s žebříčkem hodnot, skrz nějž je posuzována jejich důležitost. Hodnotový žebříček sestavilo kolegium 14 předních tuzemských osobností. Pořadatelem výstavy je agentura Communa, s. r. o. Partnerem výstavy jsou společnosti ŠKODA TRANSPORTATION a. s., Plzeňský Prazdroj, a. s., INEL-Holding a. s., A.D. Creative, s. r. o. a PDS a. s. Plzeň. Mediálními partnery jsou deník MF DNES a Radio Kiss Proton. Zpracovatelem dat průzkumu Místo pro život je agentura pro informace a analýzy Datank.