Výstava Otevřeno seniorům byla zahájena

obrazek
01. října 2012 12:11, aktualizováno 11:11, Šárka Stará

Otevřeno seniorům je název kampaně, která byla 1. října, u příležitosti Mezinárodního dne seniorů, zahájena na úřadech, ve školách, v nemocnicích a jiných veřejných porstorech na mnoha místech republiky. Všude tam jsou instalovány seniorské předměty - předměty, které jsou v obecném povědomí spojovány se staršími lidmi – prázdná kabelka, vycházková hůl a dioptrické brýle.


Zdánlivě zapomenuté jsou předměty tvořící instalaci Otevřeno seniorům

Součástí instalace jsou i dioptrické brýle.

Slavnostního zahájení instalace se zúčastnil radní pro oblast sociálních věcí Miroslav Barbec, který připomněl, že stáří se týká všech. "My všichni budeme staří a my všichni se možná budeme setkávat s neporozuměním a s problémy. Pokusme se proto už dnes vžít do role seniorů a přispějme k tomu, aby byli vnímáni tak, jak si zaslouží. Jsou to lidé s bohatými zkušenostmi, profesními úspěchy a schopnostmi, které člověk nezíská ve dvaceti letech," řekl Miroslav Brabec. Výstavu svoji přítomností podpořil také radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Václav Šimánek a Petr Smutný, člen Rady PK pro oblasti životního prostředí a zemědělství.


Během slavnostního zahájení výstavy promluvil člen Rady Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Miroslav Brabec.

Smyslem kampaně, pořádané Diakonií Českobratrské církve evangelické, je poukázat na problematiku seniorů, změnit pohled společnosti na ně, upozornit na to, že senioři jsou naprosto plnohodnotnou součástí naší společnosti, že jejich zkušenosti jsou nám potřebné a jejich role zcela nezastupitelná. Diakonie tak pokračuje ve svých aktivitách naplňujících poselství letošního roku, ten byl totiž vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. 

Tato sociální, osvětová kampaň zdůrazňuje, že stáří a stárnutí má svoji kvalitu a cenu a upozorňuje na skutečnost, že senioři jsou ve společnosti přehlíženi a podhodnoceni. Snaží se vyvolat diskusi nad nejčastěji tradovanými omyly, stereotypy a předsudky, jež si naše společnost vůči fenoménu stáří udržuje. Součástí kampaně je kromě instalací i série vizuálů, seniorských triček a televizní spot. Všechny aktivity, rady a tipy naleznete na http://www.otevrenoseniorum.cz/

 


Petr Neumann, ředitel střediska Západ Diakonie ČCE, představil kampaň Otevřeno seniorům.

V Plzeňském kraji bude podobná instalace k vidění také na městském úřadě v Domažlicích a v Sušici, v Plzni ji pak zájemci mohou vidět nejen na krajském úřadě, ale i na magistrátu a v sídle Diakonie ČCE.  

(foto: Jindra Radová)