Výstava „Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů“

obrazek
13. ledna 2012 15:43, aktualizováno 03. února 2012 10:45, Mgr. René Zeithaml

Na zámku Zbiroh byla ve spolupráci s italskými partnery zahájena výstava s názvem „Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů“. Slavnostního zahájení se zúčastnil i hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec společně s radními Václavem Šimánkem a Františkem Bláhou.
Tento projekt je výjimečný v rámci celé střední Evropy. V jeho rámci se totiž představí nedávno objevený renesanční obraz tváře Leonarda da Vinci a dále předměty z 12. až 14. století vážící se k rytířskému řádu templářů. Exponáty z italských sbírek, jejichž většina nebyla mimo území Itálie nikdy vystavena, budou doplněny výjimečnými a málo známými předměty z českých a moravských muzeí, které se týkají působení templářů na našem území.
„Dnešní výstava na zámku Zbiroh, která připomíná řád Temlářů je určitou oslavou zápalu a nasazení lidí, kteří pomohli zámek Zbiroh, jenž byl po odchodu armády ruinou, rekonstruovat. Výstava se mi líbila a doufám, že se díky ní poučíme z historie. Velmi mě zaujal například jeden z historických temlářskách žetonů, který je unikátní a představoval šek, který my známe až z dnešní doby. Určitě se vyplatí na tuto výstavu zajít“ uvedl hejtman Milan Chovanec.
Výstava v renesančních prostorách zámku Zbiroh probíhá ve dnech 13. ledna až 18. března 2012.

Hejtman Milan Chovanec při slavnostním zahájení výstavy "Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů“.