Výstavu Hedvábí, čaj a porcelán dovezla partnerská provincie

obrazek
30. května 2019 14:43, aktualizováno 13:45, Mgr. Alena Marešová

Partnerství Plzeňského kraje a provincie Zhejiang trvá už od roku 2007. V letošním roce se provincie v Plzeňském kraji představila formou výstavy na téma, které je s Čínou spojeno po tisíciletí „Silk Tea Porcelain“ (hedvábí, čaj, porcelán). Výstava se uskutečnila v hale TJ Lokomotiva v Plzni.

Cílem výstavy bylo zprostředkovat jedinečný pohled do světa čínského umění, výroby hedvábí, porcelánu a čaje napříč staletími. Návštěvníci měli možnost poznat čínskou kulturu skrz příběhy z provincie Čeťiang (Zhejiang). Jihovýchodní provincii Če-ťiang je známá také jako země ryb a rýže nebo jako největší výrobce hedvábí dálných krajin.

Pojmem Hedvábná stezka byla ve starověku a středověku označována obchodní trasa procházející přes celou Asii, od Středomoří až po hlavní čínské kulturní a obchodní centrum města Si-an. Měřila neuvěřitelných 9 000 km, a proto byla nejdelší trasou, která v té době existovala. Umožňovala nejen kontakt mezi západním a východním světem, ale i ekonomickou a kulturní výměnu.

Výstava byla zahájena v pátek 24. května slavnostním ceremoniálem, kterého se zúčastnila čínská delegace vedená předsedou Stálého výboru shromáždění lidových zástupců provincie Zhejiang panem Che Jun, Plzeňský kraj reprezentoval náměstek hejtmana Ivo Grüner a radní Radka Trylčová. Návštěvníci si výstavu mohli prohlédnout do 28. května.

Fotogalerie: