Výstavu zahájil maorský obřad

obrazek
06. května 2015 08:31, aktualizováno 07:31, Mgr. Alena Marešová

Plzeňský rodák Gottfried Lindauer (1839 – 1926) se díky výstavě v galerii Masné krámy v Plzni symbolicky vrátil do Plzně. Výstavu téměř padesáti děl proslulého malíře novozélandských Maorů zahájil maorský obřad kdy zástupci Haerewy (poradní sbor Auckland Art Gallery Toi o Tämaki tvořený maorskými vědci a umělci) za zvuku motliteb a zpěvů vyjadřují úctu ke svým předkům, jejichž portréty pro ně představují živoucí bytosti.

Na slavnostní vernisáži výstavy obrazů Gottfrieda Lindauera, která se uskutečnila v pondělí 4. května 2015, kromě ředitele Západočeské galerie a spoluautora výstavy Romana Musila vystoupili zástupci města Plzně, zástupce Plzeňského kraje Jaroslav Šobr, ale také například ředitelka Auckland Art Gallery Toi o Tämaki paní Rhana Devenport, předsedkyně Haerewy Elisabeth Ellis nebo stařešina Haerewy Patu Hohepa.

Tato retrospektivní výstava je jednou z nejdůležitějších částí programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Výstava potrvá do 20. 9. 2015. Více informací na http://www.zpc-galerie.cz/

Fotogalerie: