Začala rekonstrukce průtahu Starým Plzencem

obrazek
30. července 2012 13:26, aktualizováno 22. srpna 2012 13:42,

Ve Starém Plzenci byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce průtahu městem za 44 a půl milionu korun.  Díky společné akci Správy a údržby silnic, Plzeňského kraje a města Starý Plzenec, bude opravena silnice v Radyňské ulici.

Dosavadní dlážděný kryt vozovky bude vyměněn za živičný v celkové délce 800 metrů, upraveny budou navazující křižovatky a sjezdy včetně doprovodných ploch pro pěší a konečná zastávka – točna autobusů veřejné dopravy.

Léta jsme čekali na opravu této ulice, ale stále nebylo k dispozici dost finančních prostředků,“ říká místostarosta Starého Plzence Václav Vajshajtl. „Až teď jsme se dočkali. Jedná se o naši páteřní komunikaci, součástí stavby budou i chodníky, které tu dosud chyběly, přípojky na ostatní komunikace, parkovací pruhy, úpravy kanalizace a veřejného osvětlení,“ pokračuje místostarosta Václav Vajshajtl.


(zprava:) hejtman Milan Chovanec, první náměstek hejtmana Jaroslav Bauer a starostka starého Plzence Vlasta Doláková při slavnostním zahájení stavby

Správa a údržba silnic Plzeňského kraje financuje celou stavbu rekonstrukce Radyňské ulice. 85% nákladů pokryje příspěvek z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Město Starý Plzenec přispěje dalšími 22 milióny včetně pětimiliónové dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury na bezbariérové chodníky.

Nově upravenou a zrekonstruovanou Radyňskou ulici ve Starém Plzenci ocení jistě nejen místní občané, ale také turisté, kteří po ní míří na populární zříceninu hradu Radyně z širokého i vzdáleného okolí,“ komentuje zahájení stavby přímo na místě  hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Výstavba bude realizována jako jeden celek, zahrnuje území od centra města až ke křižovatce s Kollárovou ulicí. V rámci této stavby dojde k novému křižovatkovému napojení ul. Radyňská - Riegrova a Radyňská – Nádražní, dále se sjezdy, vybudují se  nové autobusové zastávky hromadné dopravy včetně autobusové točny u Kollárovy ulice.

 „Díky opravě Radyňské ulice se výrazně zvýší bezpečnost občanů, poklesne hluk z dopravního provozu a ulice bude samozřejmě také daleko hezčí, než doposud,“ doplňuje první náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Jaroslav Bauer.

Stavbu provede sdružení tří firem pod vedením Vodohospodářských staveb, Divize 3 – Plzeňské komunikace. Ukončení stavby se plánuje na září 2013.