Zahradní slavnosti Svojšín 2012

obrazek
20. srpna 2012 10:29, aktualizováno 22. srpna 2012 08:23, Mgr. René Zeithaml

Cílem prvního ročníku Zahradní slavnosti, která se o víkendu konala ve Svojšíně, je přilákat co nejvíce návštěvníku do opravených zámeckých zahrad

Přišlo několik stovek diváků. Program nabídl hudební i taneční vystoupení, různé workshopy, výstavy nebo řemeslný jarmark. Obec chce tímto upozornit na způsob, jakým se dají zachraňovat památky.

Obec převzala chátrající barokní zámek a za pomoci různých dotací jej opravuje. Na pořádání se podílela Místní akční skupina Český Západ a Sdružení za obnovu vesnice – Svojšín. Seskupení různých dobrovolníků je hybnou silou při obnově zámku. „Na opravě se podílejí dobrovolníci z celého světa v rámci pracovních workshopů," uvedl pořadatel Jan Florian.

Největším lákadlem bylo sobotní vystoupení kapely Švajneraj, která hraje například staropražské písně. Zajímavá byla i výstava květinových vazeb či soutěž o nejchutnější marmeládu nebo džem, do níž se přihlásilo 26 soutěžících.

Zámecké zahrady si přijel prohlédnout i hejtman Milan Chovanec v doprovodu poslance Václava Votavy. „Byla to pro nás pocta. Milan Chovanec je vůbec první hejtman, který kdy Svojšín navštívil," uvedl starosta Karel Petráň jedinečnost návštěvy.

Podle pořadatelů by se měla akce Zahradní slavnost aneb připomenutí dávných časů, stát tradiční událostí.


hejtman Milan Chovanec s poslancem Václavem Votavu (vlevo) a starostu Svojšína Karlem Petráněm (vpravo)