Západočeská galerie v Plzni získala do sbírek obraz Václava Brožíka

obrazek
06. prosince 2011 12:21, aktualizováno 07. února 2012 11:57,

Ve výstavní síni Masné krámy byl slavnostně představen obraz malíře Václava Brožíka Anežka Steinhäuserová a Zikmund ze Švamberka (Ve smrti spojeni). Dílo bylo zakoupeno do sbírek Západočeské galerie v Plzni díky mimořádné půl milionové finanční podpoře Plzeňského kraje a dotaci 775 tis. korun Ministerstva kultury České republiky z programu ISO na výkupy kulturních památek a předmětů kulturní hodnoty mimořádného významu.

Plzeňský kraj podpořil koupi tohoto díla, protože bude velkým přínosem pro kolekci Západočeské galerie. Myslím si také, že na kulturu a umění by se v rozpočtu kraje vždy měly finance najít, “ zmínil hejtman Milan Chovanec při slavnostním odhalení obrazu.

Námět rozměrného historického plátna Václava Brožíka z počátku jeho umělecké kariéry pravděpodobně čerpá z populárního románu česko-německého spisovatele Karla Šebestiána Herloše „Böhmen von 1414 bis 1424“ o husitských válkách. Námětem se Brožíkovi stala scéna, kdy mladý šlechtic Zikmund ze Švamberka nalézá u Pořičské brány během potyčky mezi pražskými husity a německými křižáky svoji milou Anežku Steinhäuserovou. Tato událost se odehrává v předvečer bitvy na Vítkově.

Václav Brožík v letech 1875-1876, po návratu ze školení v Mnichově, namaloval v Praze tři rozměrově odlišné a obměněné varianty tohoto námětu. Jedna z nich byla pořízena pro Artura hraběte Desfourse-Walderode jako protějšek k jím již dříve zakoupenému Brožíkovu obrazu Smrt sv. Irie z roku 1873. Obě díla spojuje melodramatický námět a také kombinace naturalistického zpracování s určitou mírou sentimentality, které odkazují k vlivu v Mnichově žijícího malíře Gabriela Maxe,“ popisuje historii díla ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil

Obraz byl roku 1875 vystaven na výstavě pražské umělecké Akademie a v dobových periodikách mu kritika věnovala velkou pozornost. Mimo jiných o něm psal také Jan Neruda.

„Od roku 1875 byl Brožíkův obraz ve sbírkách hraběte Desfourse-Walderode a v roce 1903 se stal majetkem Anežky Čermákové-Slukové, neteře Karoliny Světlé. Od roku 1960 se nacházel ve sbírkách Okresního muzea a galerie v Rakovníku (od 1991 Rabasova galerie), odkud byl roku 1993 vrácen v restituci a následně prodán v aukci Dorothea soukromému majiteli,“ doplňuje Roman Musil.

Dílo bylo zapůjčeno na velkou výstavu Václava Brožíka uspořádanou Národní galerií v Praze ve Valdštejnské jízdárně v roce 2003 a je reprodukováno v publikaci vydané k této výstavě (č. kat. 23), jejíž editorkou je Naděžda Blažíčková-Horová.

Václav Brožík pocházel z Železného Hamru u Třemošné a Plzeň se k němu vždy hlásila jako ke krajanovi. Díky tomu tvoří jeho dílo jeden z nejpočetnějších souborů ve sbírce Západočeské galerie v Plzni. Nachází se tu celkem třicet obrazů: řada studií, podobizen, historické žánry, současné i historizující intimní pohledy do interiérů, krajina i venkovský žánr.

Při dnešní slavnostní vernisáži vystoupila předsedkyně Společnosti malíře Václava Brožíka z Třemošné paní Božena Bumbálková a pohovořila o aktivitách společnosti a kontaktech s přímými příbuznými Václava Brožíka.

Václav Brožík je předním představitelem historické malby, který se proslavil v Čechách i v cizině především rozměrnými výpravnými scénami s náměty z českých dějin – jediným dílem tohoto druhu ve sbírce ZČG byl do této doby obraz Přijímání pod obojí z let 1892-1893. Proto je dílo Anežka Steinhäuserová a Zikmund ze Švamberka (Ve smrti spojeni), který hrál důležitou roli v začátcích Brožíkovy kariéry historického malíře, velice cenným obohacením celé kolekce. 

Veřejnost bude mít příležitost se s nově získaným Brožíkovým obrazem seznámit v únorovém díle cyklu Jedno dílo / jeden svět, kdy Západočeská galerie v Plzni vystavuje na jeden den vždy jedno významné dílo ze svých sbírek. 1. února 2012 bude obraz Anežka Steinhäuserová a Zikmund ze Švamberka (Ve smrti spojeni) po celý den vystaven ve střední lodi výstavní síně Masné krámy a v 17 hodin jej představí ve své přednášce ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil.

ředitel galerie představuje obraz-zprava: hejtman Milan Chovanec, radní Václav Koubík

Václav Brožík: Ve smrti spojeni

ředitel ZPČ galerie Roman Musil představuje obraz publiku

předsedkyně Společnosti malíře Václava Brožíka z Třemošné Božena Bumbálková