Západočeská galerie získala cenu Nadace 700 let města Plzně za výstavu Gottfried Lindauer

obrazek
24. února 2016 10:11, aktualizováno 09:16, Mgr. René Zeithaml

Západočeská galerie, organizace zřizovaná Plzeňským krajem, získala nově udělovanou cenu Nadace 700 let města Plzně za nejvýznamnější akce uplynulého roku. V kategorii kultura byla oceněna výstava "Gottfried Lindauer (1839–1926). Plzeňský malíř novozélandských Maorů", která byla jednou z hlavních součástí programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Cenu převzal ředitel ZČG Roman Musil od předsedkyně správní rady nadace Hany Švábové, emeritního ředitele Miloslava Rabocha a prvního náměstka primátora města Plzně Martina Baxy během tradičního plesu Nadace 700 let města Plzně v Měšťanské besedě.

Výstava "Gottfried Lindauer (1839–1926). Plzeňský malíř novozélandských Maorů" byla výjimečným počinem, kdy díky exkluzivní zápůjčce z Auckland Art Gallery bylo možné poprvé souhrnně prezentovat dílo plzeňského rodáka, který strávil většinu života na Novém Zélandu. Na jeho první retrospektivní výstavě byla společně představena díla jak z jeho raného evropského období, tak slavné portréty význačných Maorů namalované na opačné straně zeměkoule. Výstavu navštívilo téměř 17.000 diváků a stala se tak jedním z nejúspěšnějších projektů v historii instituce.


(zleva) emeritní ředitel Nadace 700 let města Plzně Miloslav Raboch, spoluautor výstavy Aleš Filip (Masarykova univerzita v Brně), tajemnice České komise pro UNESCO Šárka Vamberová, ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil, první náměstek primátora města Plzně Martin Baxa, předsedkyně správní rady Nadace 700 let města Plzně Hana Švábová, místopředseda organizačního výboru turnaje Světového poháru v kolové Jan Bohatý (vítěz ocenění v kategorii sport)