Západočeská univerzita otevřela výzkumné centrum NTIS

obrazek
19. září 2014 13:53, aktualizováno 22. září 2014 07:04, Šárka Stará

Západočeská univerzita v Plzni slavnostně otevřela v pátek 19. září ve svém areálu na Borských polích výzkumné centrum NTIS – Nové technologie pro informační společnost a rovněž nové prostory pro výuku přírodovědných oborů, které budou sloužit výzkumníkům a studentům z Fakulty aplikovaných věd ZČU. Stalo se tak za přítomnosti místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka a dalších významných hostů, mezi nimiž nechyběli ani náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček a radní Václav Šimánek.  

Výzkumné centrum NTIS vzniklo díky finanční podpoře Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), prioritní osy 1 – Evropská centra excelence. V jeho špičkových laboratořích vybavených unikátními přístroji najdou zázemí odborníci orientovaní na kybernetiku, informatiku, mechaniku, fyziku, matematiku a geomatiku. Druhé křídlo budovy, které je určené zejména pro výuku studentů Fakulty aplikovaných věd, bylo postaveno v rámci projektu Centrum technického a přírodovědného vzdělávání a výzkumu (CTPVV) a podpořeno z OP VaVpI, prioritní osy 4.

"Jsem přesvědčen, že centrum excelence přispěje k úspěchům města a regionu a že vynikající podmínky, které zde jsou připraveny, přilákají další mladé lidi k vědě a výzkumu a ke studiu exaktních věd vůbec. Přeji všem studentům a výzkumníkům, kteří zde budou pracovat, mnoho úspěchů," řekl při slavnostním otevření náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 Jiří Struček.

Stavba celé budovy se vzájemně propojenými křídly stála 533 milionů korun. Na ploše o rozloze bezmála 23 tisíc m2 bude pracovat téměř pět stovek zaměstnanců. Celkové výdaje projektu NTIS činí přibližně 1 mld. Kč, z toho dotace z EU 758 mil. Kč.  Celkové výdaje projektu CTPVV jsou 355 mil., dotace EU činí 306 mil. Kč.

„Evropské centrum excelence NTIS je vlajkovou lodí výzkumu Fakulty aplikovaných věd, která navazuje na její dosavadní činnost a otevírá prostor pro širokou mezinárodní spolupráci. Výzkum, který zde realizují naši vědci, nachází konkrétní využití v průmyslových podnicích nejen v našem regionu, ale v celé České republice i v zahraničí. Zároveň otevíráme také nové prostory pro výuku přírodovědných oborů, přímo napojené na výzkumné centrum NTIS. Tím dojde k vytvoření těch nejlepších podmínek k propojení excelentního výzkumu a vysoce kvalitního vzdělávání,“ uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

V centru NTIS pracují výzkumníci v pěti vzájemně kooperujících výzkumných programech. Jedním z výzkumných zaměření, kterému se věnují specialisté na kybernetické systémy, je automatické řízení strojů a procesů. Mezi jejich významné úspěchy patří například světově unikátní řídicí systém pro automatické ustavování skládaných zalomených hřídelí. Dále se zabývají identifikací systémů, inteligentním rozhodováním nebo řečovými technologiemi. Jejich systém pro automatické titulkování živých televizních pořadů již řadu let využívá Česká televize. Předmětem jejich výzkumu je také diagnostika, která umožňuje například lokalizovat uvolněné části v atomových elektrárnách. Další využití nachází tento výzkum rovněž v energetice, lékařství, státní správě či bezpečnostních složkách státu.

Výzkumníci zaměření na informační technologie pracují na možnostech zajištění bezpečnosti a spolehlivosti moderních informačních a komunikačních technologií, způsobu efektivní komunikace s počítačem nebo vyhledávání informací na webu. Zabývají se také vizualizací velkoobjemových dat nebo snímáním, zpracováním a vyhodnocováním biomedicínských dat. Monitorováním evokovaných potenciálů mozku zkoumají například pozornost řidičů nebo vývojovou poruchu pohybové koordinace u dětí.

Odborníci na mechaniku se věnují výzkumu a vývoji nových heterogenních a inteligentních materiálů. Patří mezi ně mimo jiné speciální vícevrstvé materiály navrhované tak, aby dokázaly reagovat na okolní podmínky, například tlumením vibrací v křídlech letadel. Dále se zaměřují například na počítačové modelování materiálových struktur. Studují ale i biologické struktury a modelují tkáně a orgány pro simulaci jejich chování ve fyziologických podmínkách.

Fyzikové v centru NTIS se specializují na výzkum a vývoj nových tenkovrstvých materiálů a plazmových zdrojů pro tzv. depozici vrstev a modifikaci povrchů. Pomocí nanášení tenkých vrstev, umožněného právě plazmovými technologiemi, dokáží z běžných materiálů vytvořit materiály se speciálními vlastnostmi, které mohou být například vysoce teplotně odolné nebo vykazovat samočisticí či antibakteriální aktivitu. 

Ve výzkumném programu zaměřeném na matematické modely pracují vědci na získávání nových poznatků v oblasti matematického modelování spojitých systémů, které se uplatňují například při zvýšování užitných vlastností vodních turbín prostřednictvím tvarové optimalizace. Zabývají se rovněž modelováním diskrétních systémů a procesů, které lze úspěšně využít například při optimalizaci ukládání palivových článků v atomových elektrárnách. Druhou skupinou vědců pracujících v tomto programu jsou odborníci na geomatiku, kteří se soustředí na vývoj nástrojů a metod pro sběr, zpracování a aplikaci prostorových dat. Spolupracují s Evropskou kosmickou agenturou a podílejí se na budování evropského navigačního družicového systému Galileo.