Západočeská univerzita zve na Dny vědy a techniky

obrazek
02. září 2014 17:51, aktualizováno 16:53, Šárka Stará

Program akce je jako obvykle rozdělen do dvou částí. Od pondělí do pátku (8. – 12. září) mohou předem objednané skupiny ze základních a středních škol i zájemci z řad veřejnosti zavítat do univerzitního kampusu na Borských polích, kde je výzkumníci nechají nahlédnout do laboratoří a špičkových pracovišť jednotlivých fakult. Velký zájem bude určitě například o laboratoř virtuální reality, laboratoř obnovitelných zdrojů energie či termovize a lasery. Návštěvníci zde mohou sledovat různé pokusy a měření, vidět nejmodernější přístroje nebo se zúčastnit speciálních kurzů. Na tyto akce je třeba se předem zaregistrovat prostřednictvím webových stránek www.dnyvedyzcu.cz.


Tiskové konference ke Dnům vědy a techniky se zúčastnil i náměstek hejtmana Václav Šimánek. Plzeňský kraj akci podporuje částkou 960 tisíc korun.

V pátek a v sobotu (12. – 13. září) pak začíná druhá část s otevřenými expozicemi pro širokou veřejnost přímo v centru Plzně, kde bude zábavným pokusům a hrám již tradičně vyhrazena část náměstí Republiky, lokalita U Branky a sady u Západočeského muzea. Program je určen především rodinám s dětmi a vůbec všem, pro něž je věda hrou, zajímavým koníčkem i exkurzí do světa, kam obvykle nezabloudí. Na vlastní kůži si zde mohou vyzkoušet, jak se stát neviditelným, jak porazit v soutěži na autodráze počítač, jak kreslit do vzduchu pomocí displeje, pro děti je připravena kreativní dílna nebo pohádková fyzika. Vstup do všech expozic je zdarma.

Přála bych si, aby i letošní akce splnila svůj cíl, a to je probudit v dětech a mladých lidech zájem o technické a přírodovědné obory. Budoucí absolventi těchto oborů pak mohou snadno nalézt pracovní uplatnění a stát se přínosem pro celý plzeňský region,“ uvedla rektorka ZČU Ilona Mauritzová.


Rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová se zástupci partnerských institucí - Plzeňského kraje a města Plzně, zve na Dny vědy a techniky.

Program i další informace najdete na stránkách www.dnyvedy.zcu.cz